Få din diskho att skina som ny igen med dessa enkla husmorstips

av Hanna

13 Juni 2021

Få din diskho att skina som ny igen med dessa enkla husmorstips
Advertisement

Diskhoar i rostfritt stål blir mindre uppenbart smutsiga än de i porslin eller andra syntetiska material, så det är svårare att se smutsränder, men de kan med tiden bli matta och täckas av en patina som får dem att se äldre och skadade ut. Det är därför värt att använda sig av någon metod, då och då, för att hjälpa till att få dem att skina som nya igen.

Vi kan använda flera olika, baserade på ingredienser som vanligtvis används vid DIY-rengöring, och som är användbara även i det här fallet. Det viktiga är att alltid komma ihåg att torka diskbänken ordentligt efter tvätten, så att vattnet (särskilt om det är hårt) inte lämnar märken på ytan.

Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

Innan du polerar diskbänken måste du självklart tvätta den, och av alla hemmetoder är den mest lämpliga baserad på Marseille-tvål, ett utmärkt avfettningsmedel som är skonsamt mot ytorna. Sedan är det dags att polera, och du kan göra det snabbt med olika ingredienser:

Vit vinäger: med sin naturliga surhet kan det enkelt ta bort patina som bildas på diskbänken. Du kan använda det på egen hand, häll lite på en mikrofiberduk och gnugga den försiktigt över hela ytan. Skölj och torka omedelbart med en mjuk, ren trasa.

Citronsaft: På samma sätt som vinäger kan du använda citronsaft. Beroende på hur stor diskhon är kan du behöva en eller två. Lämnar en mycket trevlig doft.

Denaturerad etylalkohol: du kan hälla den direkt på ytan som ska tvättas och använda en mikrofiberduk.

Bikarbonat: Den här metoden är lite mer aggressiv med tanke på bikarbonatets slipande egenskaper, så använd den bara på en riktigt smutsig diskbänk. Skapa en pasta med vatten och bikarbonat.

Mjöl: häll cirka 30 gram mjöl i en noggrant torkad diskho, sprid det sedan med en trasa genom att gnugga med cirkulära rörelser tills du ser att ytorna skiner. Ta slutligen bort överflödigt mjöl med en mikrofiberduk.

Olivolja: fukta bara en mjuk trasa med olja och gnugga den väl över hela ytan. För att ta bort den oljiga patinan måste du dock fortsätta med vinägern, som redan angivits.

Lycka till med städningen!

Advertisement