Bikarbonat: varför du alltid bör ha det hemma och hur du kan använda det för att städa

av Hanna

03 Juni 2021

Bikarbonat: varför du alltid bör ha det hemma och hur du kan använda det för att städa
Advertisement

När det gäller gör-det-själv är bikarbonat en mycket värdefull kompanjon: det är inte bara en billig produkt utan också en extremt mångsidig sådan. Det är lösligt i vatten, något slipande, det är inte brännbart utan alkaliskt. Det är ingen tillfällighet att far-och morföräldrar, farbröder och mammor alltid har en hel förpackning förvarad i något skafferi: hur många gånger har du inte fått rådet att värma lite vatten med bikarbonat vid magont? Men bikarbonat är också användbart i andra sammanhang, som hushållsarbete. Ibland behöver du inte rengöringsmedel eller aggressiva produkter: blanda bara en tesked bikarbonat i ett glas vatten, kanske med några droppar citron, för att få bestick och kastruller att skina igen eller för att eliminera dålig lukt. Låt oss ta reda på hur du använder det och hur det kan vara användbart för dig.

Advertisement
Creativo

Creativo

Eliminera fläckar och avlagringar

- Ta bort fläckar från bestick: över tiden tappar stålet sin glans, ofta för att vi inte torkar dem direkt efter att ha tvättat dem. Det finns dock flera metoder för att ta bort fläckar med hjälp av bikarbonat. Det är möjligt att förbereda en tjock pasta med bikarbonat och vatten och sedan gnugga den på besticket med hjälp av en svamp eller så är det möjligt att doppa besticken i en kastrull med vatten som har kokat och där två matskedar bikarbonat har lösts upp.

- Rengör kastruller: för att rengöra och avfetta kastruller kan du lägga till en sked bikarbonat i en balja, inuti vilken du lägger ner disken och kastrullerna, eller bara tillsätta en tesked bikarbonat till det diskmedel du brukar använda för diska. I detta fall kommer bikarbonatet att öka rengöringseffekten och det blir således lättare att avlägsna matrester. En annan extremt enkel teknik är att låta vattnet och bikarbonatet koka upp direkt i kastrullen du vill rengöra: smutsen mjuknar och det blir lättare att ta bort det med en svamp.

Ta bort färgfläckar från möbler: det kan hända att det efter något arbete vi gjort kvarstår färgfläckar på möblerna. För att inte använda en alltför aggressiv produkt som riskerar att skada ytan, gnugga bara lite bikarbonat med en svamp eller en bomullstuss, låt det verka i några minuter, skölj sedan och torka. Samma procedur kan också användas mot smutsfläckar i soffan.

- Rengöring av mikrovågsugnen och ugnen: för ugnen och mikrovågsugnen är proceduren annorlunda. Dessa ytor har faktiskt ofta mer smuts och avlagringar. Om smutsen inte är överdriven, sprid ut bikarbonat på en fuktig svamp och gnugga på ytorna, annars är det möjligt att hälla bikarbonat direkt på smutsen, tillsätta en droppe vatten och några droppar citron. Det kommer då att behöva verka i några minuter innan du tar bort allt.

Eliminera dålig lukt

Tillsatt eller blandat med vatten, vinäger eller citron, bildar bikarbonatet en mer eller mindre tät pasta, som beroende på behov, används för att eliminera irriterande smutsavlagringar överallt: i köket, badrummet och på olika ytor. Men bikarbonat kan också visa sig vara en värdefull partner för att eliminera dålig lukt från kläder, till exempel i gympåsar eller skor. I det här fallet, lägg bara till en tesked bikarbonat direkt i tvättkorgen som ska tvättas eller i tvättmaskinens sköljcykel: det kommer att kunna ta bort även de mest envisa lukterna utan att använda tvättmedel eller sköljmedel. När det gäller fläckar som är svårare att ta bort är det möjligt, som på ytor, att direkt gnugga pastan som bildas av bikarbonat och vatten på kläderna och - beroende på hur smutsiga de är - låta det verka en kortare eller längre period.

Du behöver inte nödvändigtvis byta ut tvättmedlet med bikarbonat: det senare kan öka tvättmedlets rengörande egenskaper. Och är särskilt lämpligt för att deodorisera gymkläder, sportkläder, tygblöjor, babykläder, lakan, handdukar och mjuka leksaker.

- Avlägsna dåliga dofter från kylen: alla dåliga dofter av mat samlas i kylen, men rengöringen är extremt känslig just på grund av det faktum att vi förvarar maten som vi sedan kommer att äta däri. Av denna anledning är det lämpligt att inte använda kemiska och aggressiva produkter. För att undvika att läcka bikarbonat över hela kylen kan du lägga en stor mängd bikarbonat på en bricka eller en skål högt upp i kylen. På detta sätt absorberas och neutraliseras dålig lukt och slutresultatet blir en diskret och fräsch doft.

Eliminera dålig lukt från diskmaskinen: detsamma som med kylen, gäller även för diskmaskinen: bikarbonat, tillsammans med diskmedlet, förstärker effekten och eliminerar dålig lukt. Det är också användbart att tillsätta bikarbonat på botten av diskmaskinen före varje tvätt för att hålla instrumentet doftande och rent.

- Parfymera mattor: mattor samlar mycket smuts, därför är det viktigt att inte bara parfymera dem utan att desinficera dem noggrant. Du kan placera dem i en stor balja eller ett handfat och strö dem med bikarbonat: du bör låta det verka över natten eller i ett par timmar. Vissa människor dammsuger sedan bikarbonatet med en dammsugare och slutar vid detta steg, men det kan vara användbart - när överskottet av bikarbonat har tagits bort - att tvätta dem med varmt vatten. Med samma metod kan du också rengöra bilmattor. Genom att dammsuga överflödigt bikarbonat med en dammsugare har du också en annan fördel: att rengöra och desinficera dammsugaren, den plats där mest smuts lurar.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Desinficera och deodorisera

Men det är inte allt: du kan också använda bikarbonat för att rengöra golven, kylen, avloppet och diskmaskinen. Låt oss ta reda på hur.

- Tvätta golv: bikarbonat kan ersätta vanliga rengöringsmedel på marknaden. Du kan lösa upp ett glas bikarbonat i en hink med varmt vatten innan du fortsätter med den vanliga rengöringen med en trasa. För de svåraste fläckarna kan du stänka lite bikarbonat direkt på en fuktig svamp och gnugga på områdena.

Rengöring av rör och avlopp: rör och avlopp täpps ofta till av matrester, så det är viktigt att vara uppmärksam på hur rena de är. För att undvika tilltäppning och obehaglig lukt bör du rengöra dem regelbundet: du kan förbereda en blandning av ett glas salt och ett glas bikarbonat. Häll blandningen i avloppet och häll omedelbart i 2 liter kokande vatten. Efter ett tag kan du skölja allt med kranvatten: detta kommer att kunna eliminera smuts och rester som fastnat.

Men inte bara för att rengöra, ta bort fläckar och dåliga dofter: i köket används bikarbonat också för att tvätta frukt och grönsaker (i de doser som rekommenderas på produktförpackningen) eller för att främja - tillsammans med en droppe citron eller vinäger - jäsning av olika degar. Det används också för personlig hygien: till exempel för ett avkopplande bad eller ett mjukgörande fotbad: med enkla och snabba gör-det-själv-lösningar kan du upptäcka fördelaktiga effekter på huden.

Vad är natriumbikarbonat?

Vi har pratat om dess fördelar och användningar, men vad är natriumbikarbonat? Bättre känt som bara bikarbonat, är det ett relativt vattenlösligt salt som i naturen finns löst i yt- och grundvatten. Det produceras vanligtvis industriellt med Solvay-metoden, som består av att leda ammoniak och koldioxid till en lösning av natriumklorid (huvudbeståndsdelen i bordssalt). Tillsammans med salt, citron, citronsyra och vinäger är detta en av de produkter att alltid ha till hands eftersom det är effektivt för rengöring av huset, för hälsa och för skönhet.

Kände du redan till alla dessa användningsområden?

Advertisement