Släng inte dina pressade citroner: de kan vara användbara till olika hushållssysslor

av Hanna

06 Juni 2021

Släng inte dina pressade citroner: de kan vara användbara till olika hushållssysslor
Advertisement

Citronsaft är en naturlig ingrediens som ofta används, annat än i matlagning, för att ta sig an olika hushållssysslor. Men även när vi har pressat citroner för kulinariskt bruk eller kanske bara för att förbereda huskurer till någon form av rengöring, kan vi fortfarande använda de pressade halvorna eller till och med bara skalen.

Så om du har pressat några, är det värt att fundera på om vi kan använda dem till någon av de sysslor som anges nedan, innan vi slänger dem.

Advertisement
Creativo

Creativo

Svettfläckar eller märken på kläder och lakan: när det gäller vita bomullsplagg av hög kvalitet kan du gnugga den pressade citronen på fläcken, kanske rentav efter att ha strött på lite bikarbonat. Gnid försiktigt för hand för att låta saften tränga in i tyget, doppa sedan plagget i kokande vatten och pressa också i resten av saften om det fortfarande finns någon kvar. Du kan lägga till tvättmedel (eller Marseille-tvål) och tvätta för hand eller vänta högst en halvtimme, pressa ur lite och fortsätta med normal tvätt i tvättmaskinen.

För att tvätta sanitetsartiklar: från diskbänken i köket till handfatet i badrummet kan sanitetsgods av metall eller porslin tvättas med en pressad halv citron, när det handlar om vanlig rengöring, som används som om det vore en svamp. På det här sättet tar du naturligt bort strimmor och smuts eller kalk. Sedan kan du skölja normalt.

För att polera kranar och metallhandtag: när de blivit matta eller har märken av kalk, gnugga en pressad citron och torka sedan av dem med en torr trasa, vilket får dem att skina. På liknande sätt kan du använda pressade citroner för att bli av med kalk i kaffemaskinen eller inuti vattenkokaren.

För att deodorisera rummet: koka citronskal i en kastrull i 30 minuter, låt det sedan svalna och häll vätskan i en sprayflaska för att deodorisera rum.

För att förbereda ett naturligt avfettningsmedel: ta skalet av 5 citroner, skär dem sedan i så små bitar som möjligt, lägg dem i en glasburk, täck med vinäger, stäng burken ordentligt och låt stå på en skyddad plats i två veckor. Efter denna tid, filtrera allt i en annan burk (eller, med hjälp av en tratt, direkt i en sprayflaska eller flaska), tillsätt ett glas vatten och blanda väl. Din produkt är redo att användas som ett vanligt avfettningsmedel.
Det finns också de som använder etylalkohol istället för vinäger och lägger till socker för att underlätta jäsning.

Advertisement