Förnya utseendet på ditt hem utan att spendera för mycket: vi avslöjar de rätta detaljerna att prova

av Hanna

23 Maj 2021

Förnya utseendet på ditt hem utan att spendera för mycket: vi avslöjar de rätta detaljerna att prova
Advertisement

Det finns föremål och utrymmen som, trots att de inte skadats, efter en tid tycks förlora sin ursprungliga charm och blir opersonliga och tråkiga. Hushållsapparater, inredningstillbehör och själva rummen i sig kan renoveras med ett riktat ingripande, som består av dekorationer som är föga krävande och definitivt billigare än att byta ut hela möbler eller anställa målare och andra proffs.

Ta en titt på idéerna nedan, kanske hittar du de råd som hjälper dig att göra ett utrymme i ditt hem vackrare och intressantare.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Det är sant att helt vita väggar är det vanligaste valet som nästan aldrig går fel, men de kan också platta till rum ibland. Så varför inte hitta en färg som matchar din heminredning och måla endast den nedre eller en tredje del av väggarna? Det är också ett optiskt trick som gör att väggarna ser högre ut.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Alla stora apparater som kylskåp, frysar, tvättmaskiner eller torktumlare kan fortsätta att fungera länge, men kanske skadas deras yttre lite, eller så har de helt enkelt en oattraktiv form som vi tröttnat på efter ett tag. Så varför inte dekorera dem med washi-tejp? Färgad självhäftande tejp gör att de sticker ut med enkla geometriska mönster!

Pinterest

Pinterest

Även mattans korrekta position hjälper till att göra ett rum mer harmoniskt och rymligt, här på bilden kan du se hur mattan i sovrummet ska ordnas.

Pinterest

Pinterest

Om rummet är litet kan en spegel göra det mer rymligt och om det inte finns någon fri väggyta kan de också placeras på dörren. I sovrummet kommer de sedan vara mycket användbara för att kontrollera vår outfit nära garderoben.

Pinterest

Pinterest

Försummade detaljer som ventilationsgaller kan också hjälpa till att få ett rum att se daterat eller gammalmodigt ut. Så varför inte fundera på att ersätta dem med några snyggare modeller?

Advertisement
Pinterest

Pinterest

... Eller kanske till och med bara måla om dem med en färg (vanligtvis mörkare) som gör att de ser lite mer eleganta ut.

Pinterest

Pinterest

Ett annat element som ofta förbises är gardinerna: de är inte bara funktionella föremål för att skapa avskildhet och skydd mot solens strålar, utan de kan bidra enormt till att dekorera ett rum eller tvärtom förstöra dess utseende när de inte är rätt. Montera dem alltid så högt upp som möjligt för att få väggarna att se slankare ut och välj sedan även stänger och draperier som passar rummet. En idé för att liva upp med eleganta detaljer är en speciellt utformad gardin, som den här vävda.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Även omtagen som håller i gardinerna kan vara valda med omtanke: rep, metallkrokar eller till och med bara träpärlhalsband kan vara en liten utgift som gör enklare gardiner vackrare.

Pinterest

Pinterest

Och om du är trött på dina gamla gardiner, eller du har enkla vita som du vill återuppliva en aning, kan du doppa dem i en balja med tygfärger, färga bara botten eller gör eventuellt en ombre effekt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En annan lösning som kan göra mycket för att förnya utseendet på ett rum utan att behöva byta ut dyra delar är att måla golvplattorna (eller de på väggarna i köket eller badrummet): det finns faktiskt både färger och lim och filmer som är gjorda bara för detta.

Hur vill du renovera ditt hem?

Advertisement