Myror i huset? Vi avslöjar ett par husmorskurer för att bli av med dem

av Hanna

30 Maj 2021

Myror i huset? Vi avslöjar ett par husmorskurer för att bli av med dem
Advertisement

Myror är värdefulla insekter, men också de som oftast försöker smyga in i våra hem på jakt efter mat. Förutom att se till att inte ha smulor och rester av olika livsmedel runtom i huset, kan vi när vi märker närvaron av dessa insekter i ett rum, ta till en serie ekologiska gör-det-själv-medel.

De är tricks baserade på ingredienser vi har hemma, mest naturliga, som är värda att prova innan vi väljer att använda de mest aggressiva kemikalierna, vilka också kan vara skadliga för våra husdjur och farliga även för barn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Kaffesump: koffein och rentav diterpenerna i kaffesumpen kan vara mycket giftiga för myror och andra insekter, så att sprida dessa köksrester på marken eller ha det i skålar på fönsterbrädor eller varhelst det behövs är en ekologisk metod för att stöta bort oönskade gäster, inklusive sniglar!

Vinäger och eteriska oljor: utrusta dig med 120 ml vinäger, 120 ml vatten, 30 droppar eterisk olja av mynta, 10 droppar eterisk olja av kryddnejlika, 15 droppar eterisk olja av apelsin och häll allt i en flaska med sprutlock (kanske en gammal flaska från rengöringsmedel). Skaka väl före användning och spraya där du ser myrorna, gå upp till ingångspunkten, där är det bra att spraya den största mängden produkt. I själva verket verkar det som att myror inte gillar starka dofter som de av eteriska oljor (eller till och med kryddor) eller den skarpa vinägerdoften. Medan denna blandning för oss har en ganska trevlig doft.

Du kan också prova att placera näsdukar dränkta i vinäger nära ingångspunkterna eller strö kryddor som kanel eller peppar.

Ett annat säkert botemedel för oss och för våra husdjur är talk. När vi märker myror i ett rum måste vi följa deras väg bakåt och upptäcka åtkomstpunkten från utsidan och där hälla en riklig mängd talkpulver. Detta är dock ett botemedel som inte är begränsat till att hålla myror borta utan också kan fungera som ett insektsmedel: dessa insekter andas faktiskt genom huden och det fina dammet täpper till porerna (spiraklerna) som får dem att kvävas.

Ett annat ämne som kan orsaka död hos olika insekter, inklusive myror, är kiselgur (även känd som diatomacéjord,): det är ett kiselpulver som innehåller fossila rester av vattenorganismer (kiselalger, för att vara exakt): det är inte ett gift, men det lyckas döda insekter eftersom det absorberar oljorna och vattnet i deras skelett (eller exoskelett), vilket bokstavligen torkar ut dem. När du administrerar det vid åtkomstpunkter eller där fler myror upptäcks, bör du alltid ha en mask eftersom det är en irriterande substans vid inandning.

Har du redan provat dessa kurer?

Advertisement