Handdukar som luktar illa? Några knep för att undvika detta irriterande besvär

av Hanna

10 Maj 2021

Handdukar som luktar illa? Några knep för att undvika detta irriterande besvär
Advertisement

Ibland händer det att även om vi tvättar handdukarna vi använt i badrummet eller rentav i köket, så är de fortfarande illaluktande även efter att vi tvättat dem. Det är inte alls trevligt att ta ut dem från tvättmaskinen och upptäcka att de i stället för att lukta rent luktar illa och detta blir ännu mer irriterande när vi använder dem för att torka händer, ansikte, hår eller kropp.

Vad kan vi göra i dessa fall? Anledningarna kan vara olika, så det är smart att vidta praktiska försiktighetsåtgärder för att undvika en obehaglig överraskning och alltid ha en ren och väldoftande tvätt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Orsaken som oftast är anledningen till detta dåliga resultat av tvätten är bristen på rengöring av tvättmaskinen eller närvaron av kalk. Om det har gått ett tag sedan du skött om apparaten, gör det så snart som möjligt. Du bör därför ta hand om att göra rent tätningarna som ofta döljer skräp och mögelfläckar mellan veck, trumman, tvättmedelsfacket och även filtret.

För var och en av dessa finns det olika metoder att välja mellan, men i alla dessa fall kan det vara användbart att använda väteperoxid eller vinäger och bikarbonat, som alla har avfettande, desinficerande och neutraliserande egenskaper, liksom verkar mot kalkavlagring. Du kan också starta en tom tvättcykel på medelhög temperatur och lägga till en kopp vinäger med lite bikarbonat i trumman eller tvättmedelsfacket.

Advertisement
Creativo

Creativo

En annan anledning som ofta äventyrar tvättens slutresultat, även hushållslinne, är att ha laddat trumman för mycket: om vattnet inte passerar mellan plaggen förblir dessa bara fuktiga och inte helt rena vid slutet.

De är också plagg som måste desinficeras genom tvätt, så du bör använda ganska höga temperaturer, eller i vilket fall som helst inte under 40 °.

Slutligen, när det gäller praktiska åtgärder för att undvika dålig lukt och för att säkerställa att tvättmaskinen fungerar korrekt, ska man inte överdriva med tvättmedel och framför allt inte med sköljmedel. I synnerhet den senare tynger ner fibrerna och sköljs inte av ordentligt om det adderas i överskott (för att inte tala om att det är mycket skadligt för miljön).

De användbara ingredienserna mot dålig lukt

De användbara ingredienserna mot dålig lukt

Creativo

  • Citronsyra: Citronsyra kan vara ett bra substitut till sköljmedel när du märker dålig lukt. I själva verket kan det korrigera pH-värdet för de mest basiska tvättmedlen, samt motarbeta kalk.
  • Vinäger och bikarbonat: Husmorskurerna fungerar också för att tvätta handdukar. I toppmatade tvättmaskiner behöver du bara hälla en kopp bakpulver och sedan 2 vinäger i trumman. För dem med frontladdning är det mer effektivt att hälla en kopp bikarbonat, börja tvätta så att trumman fylls med vatten och sedan tillsätta 2 koppar vinäger i facket och fortsätt cykeln. Du kan använda dessa metoder när du vill eliminera dålig lukt, utan att tillsätta tvättmedel, för en tvätt med bara handdukar eller sängkläder. Annars kan du i allmänhet minska mängden tvättmedel / sköljmedel och tillsätta lite vinäger och bikarbonat under normal tvätt.
  • I trumman, när du ska tvätta, kan du också hälla några droppar eterisk olja (lavendel, eukalyptus, citron) eller använda citronsaft i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman.

Kände du till dessa metoder?

Advertisement