Lagerblad: ta reda på hur du använder det för att parfymera badrummet på ett naturligt och trevligt sätt

av Hanna

04 Maj 2021

Lagerblad: ta reda på hur du använder det för att parfymera badrummet på ett naturligt och trevligt sätt
Advertisement

Lagerblad har använts i matlagning sedan urminnes tider, på grund av deras mycket trevliga doft och smaken de kan ge till maträtter. Växten har också viktiga historiska betydelser, och det är en art som växer robust och med stor lätthet i många olika klimat, så mycket att den ofta används som en häck.

Lagerblad har dock också positiva effekter på humöret. I själva verket är laurus nobilis, inhemsk för området runt Medelhavet, en avlägsen släkting till andra sorter som är utbredda i Amerika och Asien, och i alla dessa områden används bladen också för örtberedningar eller som botemedel mot stress och ångest. Så varför inte använda det för att parfymera badrummet på ett naturligt och skonsamt sätt?

Advertisement
hippopx.com

hippopx.com

I badrummet, som är en fuktig miljö, är det alltid bäst att använda torkade lagerblad: för att torka dem kan du använda en torkugn eller stoppa in dem i vanliga ugnen på mycket låg temperatur i ett par timmar eller hänga kvistar upp och ner i en sval och torr plats, helst skuggad.

Det finns flera sätt att njuta av den trevliga doften av lagerblad, men om du också vill dra nytta av dess avslappnande egenskaper är det nödvändigt att bränna den, eftersom den producerade röken innehåller linalool, en förening som också finns i växter som lavendel vilken vid inandning främjar avkoppling och minskar ångest. För att bränna behöver du bara tända spetsen på bladet, vänta tills det börjar brinna och blåsa omedelbart så att det fortsätter att brinna långsamt, precis som rökelse.

Advertisement
thelittlegreene.com

thelittlegreene.com

Andra enkla och praktiska användningsområden inkluderar att bara lämna blad på olika ställen i badrummet: du kan använda en bukett bunden med ett snöre nära duschen men borta från själva vattenstrålen, så att den heta ångan som produceras av duschen eller från badkaret kan sprida doften av bladen. I det här fallet är det dock bättre att använda kvistar som hängs upp och ner.

Annars kan du binda en liten krans och hänga den någonstans i badrummet, där det också blir ett trevligt dekorativt element. Byt löv så fort du känner att bladen inte avger sin doft längre.

Eftersom det också finns eterisk lagerblads olja kan du dessutom förbereda en mycket enkel mono-aromatisk potpurri, helt enkelt med torkade och hackade lagerblad som du kan droppa några droppar eterisk olja på och hälla på ett par droppar på nytt när doften försvinner.

De är alla billiga metoder (och gratis om du har en växt i din trädgård) som är värda att prova, tycker du inte?

Advertisement