Spis som inte fungerar som den ska? Eliminera envis smuts med en enkel och effektiv hemmametod

av Hanna

05 Maj 2021

Spis som inte fungerar som den ska? Eliminera envis smuts med en enkel och effektiv hemmametod
Advertisement

Spisen är verkligen den punkt i köket som blir smutsig oftast och snabbast, oavsett hur hårt du försöker städa den hela tiden: det räcker med några stänk av olja och sås, vatten som kokar över från kastrullerna, rester av mat och omedelbart har nya fläckar bildats på hällen, och i kontakt med värmen kan dessa fläckar förvandlas till envisa avlagringar som är svåra att ta bort. Ibland kan dessa också blockera brännarna, som därför inte får ut lågan ordentligt, de blir svårare att tända och lagar inte jämnt.

För att avlägsna fett och ta bort avlagringarna kan du använda en effektiv gör-det-själv-metod som är väldigt enkel och billig och som är värd att prova för att göra rent spisen utan stress.

Advertisement
Spis som inte fungerar som den ska? Eliminera envis smuts med en enkel och effektiv hemmametod - 1

  1. Fyll en hink eller rentav diskhon med tvål och vatten (en mild tvål som Marseille är effektiv) två eller tre fingrar djupt, precis tillräckligt för att helt sänka ner gallret och brännarlocken. Om det verkar som om situationen är allvarligare, lägg till vit vinäger (vin, äpple eller alkohol) eller använd endast vinäger och vatten direkt.
  2. Låt ligga i en kvart så att avlagringarna mjukas upp. Under tiden kan du ägna dig åt att rengöra hällen, även i detta fall med vatten och vinäger, eventuellt med några droppar diskmedel eller Marseille-tvål.
  3. Med en svamp (används på den icke-slipande sidan) och en gammal tandborste, skrubba de olika delarna som du behöver rengöra, var noga med att nå alla mellanrum och ta bort alla spår av smuts. En del skräp kan fastna i brännarhålen, så ta hjälp av vassa metallföremål för att få bort det och rensa brännarna. Du kan till exempel använda ett stift eller hårnål eller till och med ett öppet gem.
  4. Om smutsen inte lossnar, använd en pasta gjord på bikarbonat och vinäger, sprid ut och låt verka i några minuter (eller mer) innan du tar bort allt med en svamp.
  5. Skölj och torka, sedan kan du montera alla delar på spisen igen.

Spisen kommer fungera perfekt igen! 

Advertisement