WD-40: Upptäck på vilka sätt du kan använda den här mångsidiga produkten hemma

av Hanna

21 Maj 2021

WD-40: Upptäck på vilka sätt du kan använda den här mångsidiga produkten hemma
Advertisement

WD-40 är förkortningen som identifierar en av de mest populära multifunktionella produkterna som används för mekaniskt arbete: det är faktiskt ett mycket känt smörjmedel och upplåsningsmedel som används för att reparera motorer och för många andra underhållsarbeten. Dess sammansättning gör den till en perfekt produkt för att skydda metallen från rost och korrosion, den har ett tunt rör för att spruta produkten i de blockerade delarna av motorer och växlar, och eliminerar och skyddar alla ytor från fukt.

Dessutom "tar den bort fett-, tjära- och limfläckar från alla icke-porösa ytor", som också anges av tillverkaren. Denna mångsidighet gör den därför lämplig för en rad andra användningsområden som är mycket bekväma hemma, även för den som inte hanterar underhåll eller motorer: ta reda på vilka typer av rengöring du kan använda produkten till och hur många små problem den kan hjälpa till att lösa.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • För en vinfläck på mattan: WD-40-smörjmedel kan ta bort vinfläckar från mattan. Men om du är rädd för att förstöra färgerna, försök först se hur detta skum fungerar i ett hörn av mattan.
  • För att få duschdörrarna att skina: när spår av smuts, tvål och kalk kvarstår på duschdörrarna, rengör dem med lite av denna spray, låt det verka ett ögonblick (för att inte andas in ångorna) och gnugga sedan med en trasa , skölj och torka väl.
  • Det finns de som sprutar ett mycket tunt lager på ett par gamla skor för att göra dem vattentäta under vintern.
  • Finns det graffiti på väggen? Försök att få bort det med WD-40!
  • Smörjmedlet kan också dölja lätta repor på bilens kaross.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • För att få bort smuts från toaletten: en liten mängd av denna produkt, som sprayas på de mest ihärdiga fläckarna, kan lösa upp smutsen mycket effektivt.
  • Om du vill mjuka upp föremål i mycket härdat läder eller skinn (gamla bälten, arbetshandskar eller mörka läderskor) kan lite av detta smörjmedel vara användbart.
  • När blixtlåset inte glider bra, vad är bättre än ett sådant effektivt smörjmedel?
  • Om du har upptäckt ett litet getingbo kan du spruta lite WD-40. Var noga med att göra detta när getingar är mindre aktiva, dvs. på natten, och bär alltid tillräckligt med skydd och håll barn och djur borta. Se också till att det är getingar och inte bin: i det sistnämnda fallet ska bikupan faktiskt räddas, och det bästa sättet är att leta efter någon biodlare i området som kan hjälpa dig genom att ta bort bikupan.

Har du använt den berömda smörjoljan på några av de här sätten?

Advertisement