Trädgårdsmöbler i plast: Få dem att se som nya ut med dessa superenkla knep

av Hanna

29 April 2021

Trädgårdsmöbler i plast: Få dem att se som nya ut med dessa superenkla knep
Advertisement

När temperaturen blir mildare vill vi spendera mer och mer tid utomhus, på balkongen, på terrassen eller i trädgården, men ibland när vi sätter oss på stolarna inser vi att de är smutsiga, och att torka av dem räcker inte. Med tiden blir denna typ av möbler faktiskt täckta av fläckar och märken på grund av dåligt väder, envis smuts men ibland också av mögel.

För att få stolar och bord att bli som nya igen, men också solstolar eller andra möbler i plast som vi har i trädgården, räcker det att använda några enkla gör-det-själv-metoder med ingredienser som alltid kommer till nytta när vi städar hemma.

Pixabay

Pixabay

  • För situationer som inte är för allvarliga, när det verkligen bara är lera eller smuts som inte har lämnat uppenbara strimmor, räcker Marseille-tvål, som kan avfetta och rengöra utan att vara för aggressiv på ytorna. Förbered en hink med tvål och vatten och torka av med en trasa eller svamp och ha vattenslangen redo att skölja allt.
  • Om du behöver få bort svarta fläckar eller gulaktiga glorier som verkar omöjliga att ta bort, förbered en pasta med vatten och bikarbonat, tjock nog att spridas på de områden som ska rengöras. Använd en tandborste för att skrubba pastan på fläckarna och låt den sitta i en halvtimme eller rentav en timme innan du sköljer av den. Bikarbonat är något slipande, så det är bäst att använda bara på fläckar, annars gör det hela ytan mer porös vilket sedan gör att den blir smutsig igen snabbare.
  • Även vinäger hjälper mycket: du kan späda ut ett par matskedar i en liter varmt vatten, fukta en trasa med denna lösning och torka av möblerna för att avfetta och få dem att skina. På liknande sätt kan du använda citronsyra: då behöver du 100 gram utspätt i 1 liter vatten.
  • Alternativt kan du använda citronsaft: pressa en citron i en liter vatten och tillsätt några droppar diskmedel, blanda väl i en sprayflaska och du har en produkt som får dina utemöbler att bli vita och doftande igen.

Det tar bara ett ögonblick att få trädgårdsmöblerna att bli som nya igen!

Advertisement