Dags att göra rent väggarna? Vi avslöjar tipsen för att få bort smutsen

av Hanna

25 April 2021

Dags att göra rent väggarna? Vi avslöjar tipsen för att få bort smutsen
Advertisement

Bland de olika sysslorna vi gör hemma finns det några som vi ofta, om inte alltid, försummar. En av dessa är att rengöra väggarna: i köket och badrummet kanske vi kommer ihåg att tvätta kakelplattorna, men hur är det med resten av huset? Ändå blir väggarna i alla rum smutsiga precis som alla andra ytor, särskilt om vi har ved- eller pelletskaminer i huset.

Beroende på vilka material väggarna i de olika rummen och husets ytor är täckta med, finns det olika sätt att göra en grundlig rengöring. Vi förser dig några enkla och billiga sätt nedan.

Tutorial via Clean My Space/YouTube

Tutorial via Clean My Space/YouTube

Först och främst måste vi alltid förbereda väggen, frigör den från allt som lätt kan tas bort och skydda eventuellt alla ytor (till exempel hyllor av olika slag), som vi inte vill ska komma i kontakt med vatten eller andra produkter. Uppmärksamhet måste också ägnas åt eluttag och strömbrytare.

Fortsätt sedan med att damma väggarna: du kan använda dammsugare eller dammtrasor med hjälp av speciella pinnar för att nå alla hörn. Du inser inte hur mycket damm och smuts som fäster vid väggarna.

Beroende på väggbeklädnaden kan du sedan välja bland olika alternativ:

  • För akrylfärg räcker det med varmt vatten och Marseille-tvål eller svart tvål (även känd som afrikansk tvål), och du bör alltid börja från botten och uppåt för att undvika vattenstrimmor och ta hänsyn till eluttag och strömbrytare. Du kan också använda vitvinsvinäger på de mest uppenbara fläckarna, gnugga bara med en mjuk trasa
  • För tapet: om den är tvättbar kan du göra samma sak som med färg. Annars kan du bara ta bort smuts på ytan med en torr trasa.
  • För kakelplattor: de är de enklaste att rengöra, och du kan använda vilken metod du helst föredrar när du tar hand om badkaret eller duschen. ÄVen gör det själv-sprayer baserade på vinäger eller bikarbonat eller citronsaft. Det senare rekommenderas dock för att desinficera och lämnar en härlig doft. Bikarbonat är å andra sidan användbart för att undvika att det bildas mögel.
  • När det gäller väggar med uppenbara mögelfläckar kan du använda blekmedel. Det viktiga är att hålla dörrar och fönster öppna medan du arbetar och även ett tag efter att du städat, för att ventilera rummet väl. Dessutom bör du alltid ha en mask och handskar för att undvika inandning av ångor från detta kraftfulla kemiska medel. Späd 50 ml i 1 liter vatten och spraya på fläckarna, skölj noga efter en timme.
  • Om du hittar andra ihållande fläckar än mögel och det är en tvättbar yta (alltså inte vissa typer av tapet), kan du också prova att gnugga en halv citron strödd med grovt salt på själva fläcken. Försök alltid i ett hörn först så att det inte förstör väggens yta.

När du tvättar väggarna, glöm inte dörrarna och dörrkarmarna där mycket smuts samlas. För känsliga material eller vaxat trä, använd lite vatten med Marseille- eller svart tvål, annars försök att avfetta med vatten och vinäger.

Lycka till med städningen! 

Advertisement