Gula tvålkulor: Lär dig hur man förbereder dessa engångsdoser för att alltid ha tvålen tillgänglig

av Hanna

03 Maj 2021

Gula tvålkulor: Lär dig hur man förbereder dessa engångsdoser för att alltid ha tvålen tillgänglig
Advertisement

Vi känner alla till Marseille-tvål, som är en av de bästa allierade inom olika städområden, men lite mindre känd är dess nära släkting, den så kallade gula tvålen. Denna sanna husmorskur är faktiskt en mjuk kalium tvål (eller kaliumtvål), ett helt biologiskt nedbrytbart preparat som innehåller kaliumsalt av fettsyror, vegetabilisk olja, glycerol och vatten. Men medan ren Marseille-tvål - det vill säga med vegetabiliskt ursprung - också kan användas i personlig hygien, används denna gula tvål för hushållssysslor och också som ett effektivt bekämpningsmedel.

På marknaden är det lätt att hitta den som också innehåller kokosolja, som är ett ämne med bakteriedödande egenskaper, vilket gör den perfekt för tvätt men också som avfettningsmedel i sprayform. Eftersom tvålen har en klibbig konsistens som ibland gör den lite svårt att använda om vi har bråttom är det bra att dela upp den och förbereda engångsdoser.

Advertisement
Gula tvålkulor: Lär dig hur man förbereder dessa engångsdoser för att alltid ha tvålen tillgänglig - 1

Det behövs inte mycket för att skapa enportions doser.

  1. Skär hela tvålen i små bitar med en kniv
  2. Ta varje bit och rulla den mellan handflatorna tills du får en boll, som du skulle göra med modellera
  3. Medan du förbereder bollarna, förvara dem på en yta så att de är skilda från varandra (tallrikar eller brickor fungerar också bra)
  4. När du är klar flyttar du över dem i en lufttät behållare (till exempel burkar eller lådor för mat). Du kan också skapa flera olika små förpackningar att förvara där du vet att du behöver dem i ditt hem, till exempel under diskbänken eller nära tvättmaskinen. Det viktiga är att de inte träffas av värme eller direkt solljus, som skulle förstöra arbetet.

Det är ett ganska enkelt steg, som gör det mycket lättare att portionera tvålen vid behov: så i stället för att förbereda stora mängder tvättmedel kan du direkt stoppa in endoskulorna i trumman på tvättmaskinen, som om de vore ett fast tvättmedel.

Ett annat sätt att använda dem på är att låta en eller flera bollar fästa på insidan av toalettstolen på de punkter där det inte kommer ut en stark vattenstråle som kan träffa dem direkt: det blir därmed en metod för att få badrummet att dofta gott och hålla det rent. Dessutom kan du även smälta några bollar i varmt vatten när du märker att växterna påverkas av parasiter som har producerat så kallad honungsdagg genom att spruta produkten (som kylts ned) direkt på växten.

Bra jobbat!

Advertisement