Soffor och fåtöljer att göra rent? Ta reda på tipsen för utmärkta resultat på läder, konstläder och tyg

av Hanna

17 Maj 2021

Soffor och fåtöljer att göra rent? Ta reda på tipsen för utmärkta resultat på läder, konstläder och tyg
Advertisement

Soffor och fåtöljer är en del av inredningen i de flesta hem och kan ha klädsel i många olika material: de vanligaste kategorierna är dock tre. Möbler i läder eller skinn, möbler i konstläder (eller syntetläder) och möbler i olika typer av tyg. För var och en av dessa finns det olika rengöringsmetoder, och vissa tyger som är särskilt känsliga eller värdefulla kräver särskild vård av experter.

I de flesta fall är det dock möjligt att rengöra även hemma med lämpliga produkter. Oavsett vilket material och vilken rengöringsmetod du bör använda är det alltid nödvändigt att först dammsuga noggrant utan att glömma några mellanrum.

Advertisement
Fantastic Services

Fantastic Services

Möbler i läder

Lädermöbler är bland de mest känsliga för underhåll men också de mest dyrbara. Om de är väl omhändertagna är de dessutom hållbara, så det är värt att ge dem rätt omsorg. I allmänhet bör de tvättas en gång om året om de är mörka, två gånger om året om de är ljusa. Den bästa metoden är alltid att använda specifika produkter för skinn och läder, som dock för en djupare rengöring kan kombineras med lite bikarbonat eller milt diskmedel.

  • Om fläckarna är torra, fukta en mjuk trasa i lite varmt vatten där du har löst upp några droppar diskmedel och torka av fläckarna, gnugga långsamt och bara i en riktning.
  • Om det å andra sidan är en oljig fläck av fet smuts, strö över lite bikarbonat (alternativt fungerar även majsstärkelse) för att absorbera den och ta sedan bort allt med en torr trasa

Använd i båda fallen en torr trasa för att torka bort överflödig fukt från soffan, ta eventuellt också hjälp av en hårtork som hålls på ett avstånd av 20 cm. Vid denna tidpunkt kan du passera produkten för läder enligt instruktionerna.

Undvik att använda alkoholbaserade produkter på skinn, som kan torka ut och skada materialet allvarligt. Vinäger är också riskabelt för denna typ av material. Ett alternativ till specifika produkter kan vara en hand- / kroppstvål med neutralt pH, men om du vill prova gör-det-själv-lösningar kom ihåg att alltid testa dem först på en dold del av möblerna.

Möbler av konstläder

Efter att du dammsugit, använd ulldukar för att fånga upp mindre smutsrester. När det gäller de produkter som du kan använda vid fläckar, kan du lösa upp Marseille-tvål i en hink med varmt vatten för regelbunden rengöring. Vid tydligare fläckar (testa alltid kuren på en dold plats först, särskilt om det finns risk för missfärgning av konstläder), kan du använda vatten och alkohol eller vatten och vinäger i lika delar och gnugga blandningen med en mjuk trasa endast på området som är fläckat.

Möbler i tyg

Detta är den mest blandade kategorin, som inkluderar bomull, sammet, syntetiska eller mycket dyra tyger och olika processer av dessa. Det är därför nödvändigt att känna till materialet och följa instruktionerna från producenterna. För mer motståndskraftiga tyger kan du dock försöka (alltid efter testet i ett dolt hörn) att använda bikarbonat för att absorbera oljiga smutsfläckar och en flytande lösning av vatten och Marseille-tvål för märken och fläckar som har trängt in i tyget. . I mer allvarliga fall kan du prova citronsaft eller vinäger, badda endast på fläckarna, men det här är ganska aggressiva ämnen som kan förstöra tyget.

Har du redan provat dessa lösningar?

Advertisement