Fläckig madrass? Sanera och få den att bli som ny igen med enkla gör-det-själv-tricks

av Hanna

24 April 2021

Fläckig madrass? Sanera och få den att bli som ny igen med enkla gör-det-själv-tricks
Advertisement

Att sova i en smutsig säng är inte bara otrevligt utan också skadligt för hälsan. Varje natt absorberar madrasserna vår svett, till vilken döda hudceller och smuts i allmänhet blandas, så det är bra att använda madrassöverdrag och fortsätta med regelbunden rengöring av hygieniska skäl. Men vad ska man göra med fläckar?

För att eliminera ringar och fläckar av olika slag kan du använda några mycket enkla och billiga hemmetoder, som använder ämnen som vinäger eller bikarbonat och lite till.

Fläckig madrass? Sanera och få den att bli som ny igen med enkla gör-det-själv-tricks - 1

Den regelbundna rengöringen av madrassen, som bör göras på båda sidor i början av varje säsong (eller ännu oftare, om det behövs), är väldigt enkel: strö bara med bikarbonat och ta hjälp av en borste, som de för skor med inte alltför hårda borst, så att det sprids väl över hela ytan. När du har låtit det agera i minst 10 minuter, dammsuger du upp allt med dammsugaren.

Men vad ska man göra åt fläckarna? Beroende på typ kan du prova olika lösningar.

  • För blodfläckar: om du märker dem så snart de har bildats kan du helt enkelt hälla rikligt med talkpulver över dem, låta det absorbera blodet och sedan borsta bort det. Men även här återstår i allmänhet en gloria. Då blir det nödvändigt att agera som om det nu fanns en torr fläck, det vill säga hälla väteperoxid över fläcken, som bör reagera genom att göra ett skum. Torka sedan med en mjuk trasa lätt fuktad med vatten, gnugga lite för att försöka absorbera allt som väteperoxiden "löser upp".
    Åtgärden måste upprepas flera gånger, och om det inte fungerar tillräckligt kan du skapa en pasta med vatten och bikarbonat (och eventuellt också lägga till några droppar vinäger, men för latexmadrasser är det bättre att använda väldigt lite), sprid bara ut det med en gammal tandborste eller skoborste på fläcken och låta sitta i en halvtimme innan du tar bort allt.
    En annan pasta som kan appliceras på samma sätt kan bestå av 60 ml väteperoxid, 1 matsked diskmedel och 1 matsked salt.
  • Urinfläckar: blanda ihop 230 väteperoxid, 3 msk bikarbonat och några droppar diskmedel (eller rentav Marseille-tvål), doppa sedan en trasa och torka av fläckarna och gnugga lite. Låt verka i 10 minuter och ta bort det med en annan fuktig trasa.
  • Andra fläckar: för matfläckar, svettfläckar eller andra typer av fläckar kan du prova att stänka dem med lite salt, spraya sedan med vinäger och låta det verka i 10 minuter, strö sedan med bikarbonat och torka efter några minuter genom att gnugga lätt med en trasa fuktad med varmt vatten.
    Det finns också de som använder vinäger eller citronsaft tillsatt i tvålvatten (vanligtvis med Marseille tvål).

I alla dessa fall, om du också vill deodorisera madrassen, kan du lägga till droppar av tea tree olja, som har antibakteriella och svampdödande egenskaper, till produkterna, eller kanske hälla några droppar direkt på fläckarna.

Advertisement