För många duvor på balkongen eller fönsterbrädan? Prova dessa metoder för att skrämma bort dem

av Hanna

20 April 2021

För många duvor på balkongen eller fönsterbrädan? Prova dessa metoder för att skrämma bort dem
Advertisement

Det händer ofta, särskilt för dem som bor i stan, att vi ser - och hör! - duvorna som promenerar på utsidan av fönsterbrädorna eller på balkongerna. Dessa fåglar är så vana vid livet i staden att de inte är lättskrämda och stannar länge i husens omgivningar, vilket tyvärr har den negativa konsekvensen av att de smutsar ner, på grund av avföring och fjädrar.

Så inte alltför sällan uppstår behovet av att få bort dem från våra hem, för att undvika att behöva känna obehaglig lukt och för att städa upp även utsidan av huset. För att göra detta kan du installera olika typer av piggar eller prova mindre aggressiva metoder, som de som anges nedan.

Swaminathan/Flickr

Swaminathan/Flickr

  • Med en gör-det-själv-spray: krossa lite torkad chilipeppar och blanda i en kastrull med lika delar vatten och vinäger. Du kan antingen värma det på mycket låg värme, med locket stängt, i några timmar eller lämna det i en glasflaska ute i solen en dag. När infusionen är klar, häll allt i en sprayflaska och spray på alla ytor där duvor vanligtvis vilar.
  • Med tygpåsar: du kan också förbereda bomullspåsar av gamla stuvbitar av inte alltför tjockt tyg eller duk, som sedan fylls med kryddor som kanel, peppar och särskilt chili, och hänga dem i de punkter där duvor brukar stanna, undvik dock att lämna dem utsatta för vatten.
  • Om du vill förbereda en spray i stora mängder kan du alltid använda krossad chilipeppar: låt ett par matskedar ligga i 3,5 liter vatten i en hel vecka i en sluten behållare, kom ihåg att skaka den en gång om dagen. Efter denna tid, filtrera vätskan och förvara den redo i sprayflaskor för att användas som den andra.
  • Det finns också dem som häller krossad chili direkt på fönsterbrädan eller balkongen, men med vind och vatten försvinner det, så detta kan fungera lite under varma och torra perioder.
  • Generellt sätt kan du använda väldigt starka luktande eteriska oljor, såsom kamfer eller kryddnejlika.

Och om du sedan måste rengöra ytor som är nedsmutsade av duvor, använd kokande vatten med blekmedel. Istället för blekmedel kan du också använda ammoniak eller denaturerad alkohol.

Kände du till dessa lösningar?

Advertisement