Frys att frosta av? Följ dessa tips för att få bort isen snabbt och effektivt

av Hanna

02 Maj 2021

Frys att frosta av? Följ dessa tips för att få bort isen snabbt och effektivt
Advertisement

Både kylen och frysen bör avfrostas minst en gång om året för att vara säker på att de fungerar korrekt: det är en underhållsregel som vi alla känner till men som vi inte alltid kommer ihåg att genomföra, och särskilt när det gäller frysen kan det vara ganska obekvämt.

Om det inte är så att frysen praktiskt taget är tom, och du därför inte har bråttom med att avsluta jobbet och få den att fungera igen, är det alltid lite irriterande att frosta av när vi skulle behöva använda frysen istället. Bättre att hitta ett sätt att hantera denna fråga snabbare och utan misstag.

Advertisement
Peter Galvin/Flickr

Peter Galvin/Flickr

  1.  Förbered dig väl: frysen måste uppenbarligen vara tom, så det är bättre att välja en period då vi inte precis har fyllt på med frysta livsmedel och liknande, och eventuellt planera att konsumera frysta livsmedel som lämnas efter ett visst datum då vi tar hand om avfrostning. Om vi ​​inte har en andra frys kan vi be någon granne eller anhörig att tillfälligt förvara vår frysta mat, förbereda ett bärbart kylskåp eller i alla fall en kylväska / påse fylld med kylklampar för att hålla frysta livsmedel ur frysen längre. Se till att du har allt du behöver innan du börjar. Om du gör detta under en mycket kall period eller under dagar då det snöar kan du också förvara påsarna med mat ute.
  2. Koppla bort strömmen: För att avfrosta frysen måste den stängas av. Detta är inte ett problem för fristående frysar, men när det gäller frysfack inuti kylen har du inte alltid möjlighet att bara stänga av frysen. Och då betyder det dessutom att temperaturen stiger när frysen stängs av och kylskåpsdelen måste arbeta hårdare. Därför är det alltid bättre att stänga av allt och hitta plats för maten i kylen. Med sid-vid-sida-lösningarna är det däremot lättare att hålla de två utrymmena åtskilda, men det kan fortfarande vara användbart att hjälpa kylen med ett par kylklampar.
  3. Smält isen: när apparaten är avstängd kan du hjälpa till med avfrostningen. Placera trasor eller gamla handdukar på frysens botten och på golvet runt omkring och placera alltid en skål med varmt vatten i botten. Stäng dörren ett ögonblick så ångan smälter isen bättre. Byt ut vattnet i frysen ofta så att det alltid håller sig varmt och vrid ut eller byt ut trasor och handdukar för att undvika att huset översvämmas och faktiskt hjälper till att tina isen snabbare. Om du behöver skynda dig ännu mer kan du ta hjälp av en hårtork.
  4. När det gäller hårdare isblock: använd inte skarpa föremål, men ta alltid hjälp av träredskap, försök att lossa isen utan för mycket kraft, och håll en skål eller hink redo för att samla upp isen och kasta den i diskbänken innan det faller till golvet. Du kan också öka skålarna med varmt vatten och placera dem precis under de platser där isen byggts upp. Eller håll hårtorken riktad när du försöker lossa delarna med träslevar.
  5. Rengör: när allt är is- och frostfritt, rengör frysen väl med desinficeringsprodukter (du kan använda lite tvål med tillsats av citron eller vinäger). Skölj med varmt vatten och torka noggrant.
  6. Starta frysen igen: koppla in strömmen igen och vänta tills den når önskad temperatur (vanligtvis -18 °) innan du stoppar in maten igen.

Lycka till!

Advertisement