Trä som behöver poleras? Använd olivolja och gör ditt eget effektiva gör-det-själv-rengöringsmedel

av Hanna

08 April 2021

Trä som behöver poleras? Använd olivolja och gör ditt eget effektiva gör-det-själv-rengöringsmedel
Advertisement

Dörrar, köksskåp, skrivbord och mycket mer: det finns många naturliga trämöbler som vi har hemma, och när vi måste tvätta dessa ytor som blivit dammiga eller präglas av smutsfläckar och vitaktiga ringar bör vi välja icke-aggressiva produkter som inte förstör ytan. Det finns många på marknaden, men om du vill prova ett gör-det-själv-alternativ för att förbereda ett tvättmedel med naturliga ingredienser kan du följa metoden som vi beskriver nedan.

Med olja och Marseille-tvål kan du faktiskt skapa en tvål för att rengöra och polera dina trämöbler, som inte är särskilt aggressivt, billigt och även respekterar miljön. Om du tänker använda den på särskilt värdefulla ytor, testa dock alltid först i ett dolt hörn av skåpet för att se till att det fungerar utan att ändra ytan.

Trä som behöver poleras? Använd olivolja och gör ditt eget effektiva gör-det-själv-rengöringsmedel - 1

Med några få ingredienser som du lätt kan hitta kommer du att kunna förbereda en produkt som är bekväm att använda när du behöver det. Allt du behöver för en dos som är lämplig för en vanlig sprayflaska (cirka 750 ml hushållsrengöringsmedel) är:

  • 400 ml vatten (om du kan hitta destillerat vatten, ännu bättre)
  • 2 teskedar olivolja
  • 2 teskedar ren Marseille tvål. Om du hittar en som redan är i flytande form, se till att den inte har några andra tillsatser och att du kan använda den på ett säkert sätt. Annars smälter du en handfull flisor av en solid tvål (den är alltid praktiskt att ha en hemma när du vill prova skonsamma men effektiva DIY-alternativ) i lite varmt vatten tills du har den flytande konsistensen av ett normalt flytande tvättmedel.
  • 30 droppar eterisk olja av eget val. De med citrus eller lavendel är mycket lämpliga, men du kan också prova en balsamisk doft som eukalyptus eller mynta.

Du kan också öka eller minska dessa doser beroende på hur mycket produkt du behöver. Det blir inte dåligt, men det är att föredra att förbereda lite varje gång du städar i huset.

Hur du går tillväga:

  1. Häll vattnet i en skål eller, om du vill spara tid, direkt i den rena sprayflaskan
  2. Tillsätt oljan och marseille tvålen och blanda väl
  3. Häll också i dropparna av eterisk olja och blanda igen för att blanda alla ingredienser. Om du använde en skål, häll allt i sprayflaskan med hjälp av en tratt.

Vid det här laget är din gör-det-själv-spray klar och du kan använda den precis som de som köpts i butik, men kom ihåg att alltid skaka flaskan noga innan den används, så att den oljiga komponenten smälter samman så mycket som möjligt med resten. Spraya sedan direkt på ytan som ska tvättas och använd en mjuk trasa (mikrofiber fungerar bra) eller trasor specifika för trä. Gnid och ta bort överskottet med en annan trasa fuktad med vatten och torka omedelbart därefter.

Du kan också späda ut produkten genom att öka mängden vatten när du bara behöver damma och fräscha upp möblerna. Var alltid försiktig och torka omedelbart efteråt med en mjuk, torr trasa för att ta bort överflödig fukt. Var också försiktig så att du inte överdriver mängden Marseille-tvål, som kan lämna märken på träet.

Har du redan provat en liknande kur?

Advertisement