Vägg förstörd av mögel? Ta reda på hur du bäst målar om med dessa användbara tips

av Hanna

25 Mars 2021

Vägg förstörd av mögel? Ta reda på hur du bäst målar om med dessa användbara tips
Advertisement

Rum som badrum och källare, och i allmänhet alla rum som är mörka och kalla där luftfuktigheten blir instängd en längre tid, kanske därför att de är rum som används mer sällan eller inte är särskilt bra ventilerade och inte nås av direkt solljus, är alla en perfekt grogrund för svamp och mögel, vars sporer är extremt hälsoskadliga.

Det är därför nödvändigt att ta hand om det för att eliminera problemet och sedan återställa själva väggen och fortsätta att måla om den igen. Här är några användbara tips för att hantera just sådana situationer.

Advertisement
Frank Steiner/Flickr

Frank Steiner/Flickr

Det första du bör göra när du befinner dig framför en vägg med mer eller mindre iögonfallande fläckar av fukt och mögel är att hitta orsaken. I själva verket är fuktighet ofta kopplat till strukturella problem som bör lösas för att undvika att samma problem återkommer i framtiden: läckor i väggen på grund av trasiga rör, infiltrationer från taket eller terrassen och andra liknande situationer kommer alltid att skapa samma effekt på väggen eller i taket, vilket gör miljön ohälsosam och förstör dess estetik.

Vid andra tillfällen uppstår fuktigheten eftersom miljön hålls permanent stängd och inte nås av solljus eller värms upp. När problemet som orsakar luftfuktigheten är löst måste vi dock fortfarande ge oss på svampar och mögel och måla om.

För att ta bort fläckar kan du använda flera olika huskurer: bikarbonat, vinäger, väteperoxid, borax och tea tree-olja är alla användbara ingredienser, och var och en av dem kan appliceras (pulvren späds ut i vatten) på väggen som behandling, låt medlet verka i några timmar innan du gnuggar med en fuktig trasa och torkar noggrant.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Innan du fortsätter att måla väggen är det bra att:

  • Ta bort tidigare färglager om ytan inte längre är homogen.
  • I de fall där problemet var mycket daterat rekommenderas det också att lägga ett nytt lager av betong för att undvika problem i framtiden.
  • Desinficera väggen med klor eller väteperoxid och låt torka helt innan du går vidare till färgen.
  • När det gäller själva färgen är det alltid bättre att välja någon typ av antikondensfärg, som till exempel gummifärg. Det finns speciella produkter baserade på klorerad gummi emalj, som kännetecknas av anmärkningsvärd motståndskraft mot aggressiva ämnen, vatten, alger och mögel.

Bra jobbat!

Advertisement