Få knoppar och handtag att se som nya ut med dessa enkla och billiga DIY-trick

av Hanna

16 Mars 2021

Få knoppar och handtag att se som nya ut med dessa enkla och billiga DIY-trick
Advertisement

Knoppar och handtag på dörrar och olika möbler är de ytor i huset som vi använder oftast men som vi inte alltid ägnar stor uppmärksamhet åt vid städning. Visst händer det att vi rör dem med smutsiga händer, och att inte rengöra dem kan vara skadligt för hygienen, särskilt om vi har små barn hemma. Vissa material visar sedan över tid fläckar eller patina som förstör finishen.

Så när vi vill ta tag i att rengöra och polera dem så att de blir som nya igen kan vi använda en serie ingredienser och material som vi ofta redan har hemma.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Med etylalkohol: när mässingshandtag oxiderar bildar de en grönaktig patina som du kan försöka ta bort med etylalkohol. Blöt bara en mjuk trasa med alkohol och gnugga den på handtaget. Torka sedan av med en annan ren, torr trasa för att polera.
  • Med Marseille-tvål: lös upp en handfull Marseille-tvål (eller två matskedar om du har den i flytande form) i en halv liter varmt vatten och använd sedan lösningen med en svamp eller en mjuk trasa på ytan som ska tvättas. Den är utmärkt för oljiga eller smutsiga handtag men kan inte ta bort äldre patinor eller fläckar.
  • Med bikarbonat: på handtag i stål kan du använda bikarbonat, som är något slipande. Undvik därför att använda det på material som du inte vill ska bli något matta. Lös upp två matskedar bikarbonat i en liter varmt vatten och fukta en trasa med denna lösning innan du torkar av dem på knopparna.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Med vinäger: med vitvins- eller äppelvinäger blandat med motsvarande mängd vatten kan du skapa en produkt som kan rengöra även lätt oxiderade knoppar. Du kan antingen spraya den direkt på handtaget och sedan torka av den med en mjuk trasa eller blöta trasan innan du gnuggar ytan.
  • Med citronskal: lägg lite citronskal i varmt vatten i några minuter och gnid på handtaget medan de fortfarande är varmt. Ett billigt och naturligt sätt att polera dem!
  • Med yoghurt: du kan använda naturell vanlig yoghurt (även när den är något sur) för att försöka ta bort spår av oxidation från metall. Borsta det på handtaget och låt det verka i minst tio minuter, torka sedan bort det och torkaav ordentligt med en trasa fuktad i varmt vatten. Låt torka helt. 

Har du någonsin provat dessa gör-det-själv-lösningar?

Advertisement