Balkonger, trösklar och fönsterbrädor i marmor: få dem att skina igen med dessa enkla och billiga lösningar

av Hanna

13 Mars 2021

Balkonger, trösklar och fönsterbrädor i marmor: få dem att skina igen med dessa enkla och billiga lösningar
Advertisement

Mycket ofta är de yttre delarna av fönsterbrädor, trösklar för dörrar och franska fönster eller räcken på balkonger gjorda av marmor, ett dyrbart och hållbart material som är perfekt för dessa detaljer. Men eftersom det är platser som ständigt utsätts för väder och vind och ofta försummas när vi städar huset, kan det hända att de med tiden blir påtagligt fläckade.

Om du vill ägna dig åt ordentlig rengöring av dessa marmorytor kan du faktiskt använda billiga ingredienser som har kommit till nytta i tusen andra olika hushållssysslor. Det är faktiskt bättre att undvika att använda för aggressiva produkter, utan att köpa specifika produkter för just marmor kan du få utmärkta resultat även med Marseille-tvål.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

  • En balja
  • Två resistenta trasor
  • En handfull Marseille tvål
  • 3 matskedar bikarbonat

Tillvägagångssättet är väldigt enkelt:

1. Sopa ytan som ska tvättas noggrant och torka sedan av med en fuktig trasa för att ta bort alla spår av damm.

2. Häll ingredienserna i baljan fylld med varmt vatten och låt lösas upp väl.

3. Fukta trasan i baljan, vrid ur den och gnugga kraftigt över delarna som ska rengöras.

4. Efter några minuter, torka av med den andra trasan fuktad enbart i varmt vatten. Skölj och vrid ur flera gånger.

Om det finns fettfläckar kan du också använda majsstärkelse (eller alternativt potatisstärkelse). Skapa en pasta tillsammans med vatten, tillsätt en sked bikarbonat och sprid ut över fläckarna, gnugga eventuellt med en borste eller en mjuk borsttandborste. Skölj sedan med varmt vatten.

Ett annat effektivt medel mot fläckar på marmor är väteperoxid.

Ibland används sura ämnen för att få en snabb effekt, såsom blekmedel eller rentav alkohol, citronsaft eller citronsyra: dessa får visserligen många fläckar att försvinna på kort tid, men de tär också ytan, vilket gör den mer porös och därför i stånd att kvarhålla mycket mer smuts än tidigare. Även om det är ett slitstarkt och beständigt material korroderar marmor som alla andra material i kontakt med atmosfäriska medel, och det är därför bra att inte förvärra situationen genom att använda slipande verktyg eller medel.

Bra jobbat!

Advertisement