Ingen mer fuktighet i huset med flaskmetoden: skapa en DIY-avfuktare med detta trick

av Hanna

07 Mars 2021

Ingen mer fuktighet i huset med flaskmetoden: skapa en DIY-avfuktare med detta trick
Advertisement

Att bo i fuktiga miljöer medför skadliga konsekvenser för hälsan: bildandet av mögel är skadligt för vår kropp, och en serie möjliga skador på möbler som tvingar oss att betala periodiska kostnader bör inte förbises.

Att kunna ta till medel för att hjälpa till att kontrollera luftfuktighetsnivåerna i de olika rummen är därför en fantastisk resurs, och förutom de många avancerade enheterna vi kan lita på finns det också billiga och effektiva gör-det-själv-lösningar. Från en avfuktare tillverkad av en enda plastflaska och salt till en serie knep att komma ihåg för att säkerställa bättre luftkvalitet hemma, ta reda på vilka snabba och enkla lösningar du kan använda.

Advertisement

Metoden med en flaska och salt

Metoden med en flaska och salt

Salt har en hygroskopisk kapacitet, det vill säga det kan absorbera vattenmolekyler i den omgivande miljön, vilket utgör ett utmärkt botemedel mot fukt i hemmet. Så ta en plastflaska och lite grovt salt och använd så här:

  1. Klipp av flaskans topp och sätt in den i botten, upp och ner så att öppningen är längst ner.
  2. Fyll flaskan med salt och låt behållaren som skapas stå i rummet där den fungerar som en avfuktare.

Ett likvärdigt alternativ är en matlåda i plast, på vars lock det är nödvändigt att göra hål, töm den och byt salt när det blir för fuktigt. Om situationen inte är för allvarlig, kan det även räcka med påsar i lätt bomull fyllda med salt, vilande på behållarens perforerade lock, så att överflödigt vatten rinner ut under och in i lådan.

Du kan också testa att använda ett durkslag: lägg durkslaget i en större skål eller i handfatet, placera ett lätt tyg på botten av durkslaget och häll sedan över ett hekto (eller ett och ett halvt hekto) salt, och låt det överflödiga vattnet samlas i skålen.

Advertisement

Praktiska försiktighetsåtgärder

Praktiska försiktighetsåtgärder

Commons Wikimedia

Förutom att skapa gör-det-själv-avfuktare kan du ta till ett antal användbara åtgärder som alla bidrar till att minska luftfuktigheten i hemmet.

  • Om ljusstyrka och temperatur tillåter, ta in växter som kan förbättra luftkvaliteten i huset, såsom fredskallor, ormbunkar, ampelliljor, vanlig murgröna och många andra.
  • I det fuktigaste rummet, det vill säga badrummet, kan du ställa in en kupevärmare för att hålla på i 20 eller 30 minuter efter att ha tagit en dusch.
  • Mycket luftfuktighet skapas också i köket, och en huva ovanför spisen som kan ta upp alla ångor är till stor hjälp.
  • Det verkar självklart, men det är viktigt att hålla dörrar och fönster öppna varje dag så länge som möjligt beroende på utomhustemperaturen. Att vädra ut rummen är det bästa botemedlet mot mögeltillväxt.
  • Undvik att hänga tvätten i stängda rum och undvik särskilt att ställa torkstället i sovrummet. Under de första timmarna när kläder torkar kan det vara bra att hålla fönster och dörrar öppna för att skapa drag som minskar luftfuktigheten lite.

Skulle du prova flaskmetoden?

Advertisement