Kläder som inte torkar inomhus? Vi avslöjar de mest användbara tipsen för att hänga tvätt när det regnar

av Hanna

11 Mars 2021

Kläder som inte torkar inomhus? Vi avslöjar de mest användbara tipsen för att hänga tvätt när det regnar
Advertisement

Under regniga dagar blir det en svår uppgift att få tvätten att torka: utan solen eller den ventilation som vi njuter av genom att hänga kläderna utomhus tar det mycket längre tid innan vi kan frigöra tvättstället och tvätta igen och även det ögonblick då vi kan bära eller använd något som just tvättats förlängs dramatiskt.

Men genom att ta till några enkla och intuitiva knep kan vi minska tiden som krävs för att torka kläder och linne utan stress, vilket också minimerar ökningen av fuktigheten som tvätten inomhus normalt innebär.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

1. Att lufta rummet är viktigt: när kläderna hängs utomhus, även om det inte är soligt, gör den naturliga ventilationen att de torkar snabbare och att de aldrig befinner sig i en fuktig miljö.

Om det är möjligt att öppna några fönster utan störningar är det att föredra, men om det regnar för mycket ute är det minsta som bör göras att inte stänga dörren till rummet där klädstrecket är placerat, så att all luftfuktighet som produceras av kläderna inte fastnar i just det rummet.

2. Eftersom det emellertid är oundvikligt att fuktigheten ökar i miljön, är en annan grundläggande försiktighet inte att placera torkstället i ett för litet rum eller i sovrummet. Överdriven och långvarig fuktighet främjar bildandet av mögel i hemmet och skadar hälsan. Använd därför helst rymliga utrymmen som kanske till och med nås av naturligt ljus så mycket som möjligt.

3. Ta hjälp av fläktar: när du har hängt upp tunga kläder eller tyger som tar lång tid att torka, fundera på att placera en fläkt (eller, om du inte har något emot den högre förbrukningen, rentav en kupévärmare som producerar värme) och rikta luftstrålen rakt mot kläderna, detta minskar också luftfuktigheten i rummet.

4. Dra nytta av dagens värme: det är bara på sommaren som nätterna faktiskt kan vara tillräckligt varma för att torka kläder snabbt. Generellt sett är det därför bättre att tvätta på morgonen för att dra nytta av de varmaste och ljusaste timmarna under den första delen av torkningen. Då behöver de bara torka färdigt när natten kommer och den lägre temperaturen blir därför inget problem.

Advertisement

Andra försiktighetsåtgärder

Andra försiktighetsåtgärder

snappygoat.com

I allmänhet är det bra att komma ihåg att inte tvätta alltför mycket tvätt så att klädsträcken inte är överbelastade med kläder: det tar inte bara längre tid att torka utan ökar också fuktighetsnivån i huset kraftigt. 

När du ordnar kläder, handdukar, lakan och andra tyger på torkstället är det bäst att använda allt tillgängligt utrymme för varje objekt och slå lite på kläderna innan du hänger upp dem. Alla tjocka fibrer som lagrar mycket vatten och alltid kommer ut ur tvättmaskinen genomblöta (som ull) kan sedan läggas på handdukar som absorberar överflödigt vatten. Om dessa plagg sedan måste torkas horisontellt för att förhindra att de tappar form, är det alltid bättre att lägga dem på ett tomt torkställ eller på ytor som först täcks av en annan torr handduk.

Och om du har en avfuktare, ta hjälp av tekniken eller dra nytta av några gör-det-själv-medel för att minska fuktigheten i huset!

 

Advertisement