Gör-det-själv-kurer att testa för att få golv att blänka och dofta gott

av Hanna

08 Februari 2021

Gör-det-själv-kurer att testa för att få golv att blänka och dofta gott
Advertisement

När vi tvättar golvet verkar det ibland inte som att en behaglig doft dröjer sig kvar särskilt länge i rummet, och vissa rengöringsmedel doftar men de verkar inte som att de också kan få bort smutsen. Om vi ofta använder blekmedel för att rengöra är lukten absolut inte trevlig. 

För att lösa problemet kan vi använda som ytterligare eller alternativa metoder (beroende på hur smutsigt det är) gör-det-själv-medel baserade på vinäger, eller Marseille-tvål eller till och med eteriska oljor för att få rummet att dofta gott. Dessa lösningar ska undvikas på parkett eftersom de kräver mycket vatten, och när det gäller marmor är det bättre att använda Marseille-tvål och undvika vinäger eller alltför aggressiva medel.

Advertisement

1. Med parfym eller tvättmedel

1. Med parfym eller tvättmedel

Commons Wikimedia

Om vi ​​har parfymer eller tvättmedel som vi älskar väldigt mycket, kan vi också använda dem på golven i mycket små doser och utan att blanda dem med andra tvättmedel. Fyll bara en hink med hett vatten, tillsätt 1 glas bikarbonat och ett halvt glas vinäger och sedan en måttkopp eller lite mindre av sköljmedel (du kan bestämma om du vill öka dosen om du ser att det inte lämnas kvar ränder på golvet).

Du kan använda detta tips när du bara behöver fräscha upp golvet som redan har sopats väl och inte var särskilt smutsigt, eller som ett ytterligare steg efter att du har tvättat golvet med ett tvättmedel som du inte gillar lukten av.

Advertisement

2. Eteriska oljor

2. Eteriska oljor

needpix.com

Att lägga till några droppar av en härligt doftande eterisk olja i en hink med hett vatten är en snabb och enkel idé för att parfymera ett rum under lång tid, förslagsvis efter att ha rengjort det ordentligt eller när golvet nästan inte var smutsigt alls men vi fortfarande vill parfymera rummet.

Du kan välja de med en uppfriskande och fräschare doft, som mynta, eukalyptus eller tea tree som är avkopplande och har antibakteriella egenskaper (perfekt överallt, särskilt i badrummet), eller en mer blommig som lavendel (kanske i sovrummet) eller energigivande som citrus (i köket är de perfekta!).

3. Marseille tvål

3. Marseille tvål

Pixabay

Kokande vatten som används för att lösa upp flingor av Marseille tvål: det är en traditionell kur som alltid fungerar, perfekt för att avlägsna fett från ytor på ett skonsamt sätt och perfekt för att få bort lukt. Du kan också överväga att lägga till några droppar eterisk olja med lavendel eller ros doft om du gillar kombinationen.

4. Vinäger och diskmedel

4. Vinäger och diskmedel

pxhere.com

Om golven är mycket smutsiga kan du försöka rengöra dem genom att hälla ett glas vit vinäger (eller äppelcidervinäger, som har en något mer skonsam doft) och några droppar diskmedel i en hink med kokande vatten. Återigen kan du lägga till några droppar eterisk olja.

Vill du prova dessa lösningar? 

Advertisement