5 alternativa användningsområden för diskmedel i hushållsarbetet

av Hanna

03 Februari 2021

5 alternativa användningsområden för diskmedel i hushållsarbetet
Advertisement

Att ha en specifik produkt för varje typ av rengöring som behöver göras hemma är inte absolut nödvändigt. Om det inte handlar om dyrbara och ömtåliga ytor som måste behandlas med särskild försiktighet, är det möjligt att använda vissa vanliga tvätt- och rengöringsmedel i flera situationer.

Diskmedel kan till exempel också användas till andra ändamål än att bara diska, på egen hand eller i kombination med andra ämnen som vi i allmänhet lätt kan hitta hemma. De är alternativa användningsområden som kan vara värda att veta, för att åtgärda eventuell brist på andra produkter.

Advertisement

Avlägsna fläckar från tyger

Avlägsna fläckar från tyger

Commons Wikimedia

En mat- eller vinfläck på duken eller någon annan smuts på mer motståndskraftiga tyger kan behandlas med diskmedel och väteperoxid, i förhållandet 1 till 3. Blanda och låt lösningen verka på fläcken i några minuter (kontrollera hela tiden att väteperoxiden inte bleker färgen på tyget), det fungerar som förebyggande behandling innan den vanliga tvättcykeln. 

Advertisement

Köksbänkar och väggskåp

Köksbänkar och väggskåp

Pxhere

När du inte har ett avfettningsmedel till hands kan du använda diskmedel på smutsiga köksbänkar eller på skåpdörrar täckta med fet smuts som bildas efter tillagning på spisen. Blanda bara med lite varmt vatten och gnugga på området som ska rengöras, låt det verka lite längre på de svåraste fläckarna, skölj sedan och torka med en mikrofiberduk.

Badrumsrengöring

Badrumsrengöring

Pixabay

Blanda 1 kopp vinäger och 1 matsked majsstärkelse i en mikrovågssäker skål. När de är väl blandade, värm blandningen i mikrovågsugnen i 1 minut på medium effekt. Häll sedan 2 msk diskmedel i en sprayflaska, tillsätt den heta blandningen av ättika och stärkelse och skaka väl.

Nu är det bara att spraya på smutsen i badkaret, i handfatet eller vilken annan del av badrummet som helst, inklusive duschen, låt verka i 10 minuter innan du sköljer med varmt vatten och torkar av med mikrofiberduk. 

Som universalprodukt

Som universalprodukt

Commons Wikimedia

Att blanda lite diskmedel med vatten i en sprayflaska (alternativt tillsätta lite vinäger också) förvandlar det till en universalprodukt för nödlägen som kan användas till att rengöra nästan vad som helst, inklusive de avtagbara delarna på dammsugaren, glastallriken i mikrovågsugnen och området runt spisen. 

Advertisement