De mest användbara tipsen för att organisera städningen med en enkel och effektiv plan

av Hanna

25 Februari 2021

De mest användbara tipsen för att organisera städningen med en enkel och effektiv plan
Advertisement

Att städa varje rum i huset är inte en trevlig uppgift utan en nödvändig uppgift. Med olika intervall, beroende på användningen av varje rum, är det nödvändigt att med jämna mellanrum ägna sig åt att damma, tvätta och desinficera de olika ytorna, städa upp och kasta allt som är förstört - eller kanske hitta ett sätt att använda gamla saker på nya kreativa sätt eller ge bort dem och sälja dem vi inte längre använder.

Visst, vi har alla en etablerad strategi för mer frekventa städningsrutiner, men om inte, eller om du behöver hitta effektiva sätt att tänka på för att hantera även de mest grundliga och tillfälliga sysslorna då och då, kan den följande informationen vara användbar för dig.

via Better Homes & Gardens

Advertisement
freeimageslive.co.uk

freeimageslive.co.uk

1. Analysera utrymmena: ta ett par timmar till att noggrant undersöka varje rum och miljö i huset (även trappor, entréer, landningar ... allt) med en anteckningsbok eller ett skrivinstrument i handen. Skriv ner allt du behöver rengöra i alla utrymmen, från enkelt avlägsnande av damm och spindelnät till all städning som har skjutits upp för länge.

2. Välj rum och utrymmen: skapa en lista över områden som alltid ska rengöras, inklusive korridorer och gångar eller anslutande områden, kanske till och med i ordning efter betydelse, och lämna i en annan lista de delar som kan vänta eller som kommer att kräva ett långt och komplicerat ingripande (exemplevis garderober, garage, vindar och liknande).

Välj sedan inne varje rum vilka typer av städning som behövs, dela upp i det som går in i den vanliga rutinen och det som istället rör säsongsrengöring (gardiner, luftkonditioneringsfilter och andra element, till exempel, bör rengöras mindre ofta än bänkskivor i golv eller kök). Ordningen i vilken de ska analyseras för att bestämma i vilken kategori de ska falla är samma som bör följas vid rengöring, det vill säga från tak och nedåt.

Advertisement

Mer regelbunden städning för de olika rummen

Mer regelbunden städning för de olika rummen

pxhere.com

I varje rum:

  • Damma ljuskronor eller fläktar, tar bort spindelnät
  • Rengör dörrhandtagen och damma av dörrkarmen
  • Damma av fönsterbrädor, fönsterluckor, fotoramar, lampskärmar och möbler
  • Damma dekorationer och böcker
  • Slå mattor
  • Sopa, dammsug, moppa av golv

I köket:

  • Rengör och desinficera bänkskivor och handfat
  • Tvätta spis, ugn och fläkt
  • Rengör mikrovågsugnen (även utanpå)
  • Tvätta skåpdörrarna och de olika köksapparaterna

I badrummet:

  • Tvätta spegeln
  • Tvätta och rengör bänkskivorna och diskbänken
  • Tvätta dörrarna på möblerna
  • Tvätta och desinficera toaletten
  • Tvätta och desinficera duschen eller badkaret

Bestäm när du ska göra de olika sysslorna

Bestäm när du ska göra de olika sysslorna

Pxhere

Identifiera de veckodagar som du i allmänhet är helt ledig och ägna dem åt städning. Kanske två timmar en eftermiddag i veckan räcker för rutinrengöring, eller så kanske det är bättre att göra det oftare ... det beror på hur mycket tid du spenderar i varje rum, hur smutsigt det är, om du har barn eller djur, hur många ytor du som behövs desinficeras och hur många som, å andra sidan, kan dammas mer eller mindre sällan.

När du förstått den tid som krävs för att göra de olika sysslorna kommer du att kunna justera din agenda i enlighet med detta, och kanske tar det några veckor att hitta den perfekta balansen. Identifiera säsongsstädning, det som kanske bara behöver göras en gång i månaden och markera dem på en speciell kalender: att ha allt under kontroll och en överblick hjälper till att bättre hantera tiden och att veta att du redan har avsatt några timmar för att rengöra vissa föremål eller rum gör det mycket lättare att se dem "smutsiga" dagarna innan.

Dessutom kan du kryssa i rutorna för dagarna och de slutförda uppgifterna du gjort för att få en känsla av tillfredsställelse från det utförda arbetet och också göra det lättare att möta de återstående uppgifterna de närmaste dagarna eller veckorna.

Det finns de som föredrar att ägna en halvtimme varje dag, och de som istället reserverar en hel eftermiddag en eller två gånger i veckan för att göra allt som behövs vid ett tillfälle. Hjälp dig själv med musik, poddar, ljudböcker ... De kan göra utsikterna för dammning eller strykning mycket mindre irriterande! Bra jobbat!

Advertisement