10 vackra växter som växer snabbt och är lätta att ta hand om inomhus

av Hanna

11 Februari 2021

10 vackra växter som växer snabbt och är lätta att ta hand om inomhus
Advertisement

Att njuta av skönheten hos växter är verkligen obetalbart: förutom att vara ett enkelt sätt att inreda och få vilken miljö som helst att kännas mer välkomnande, kan många sorter också rena luften vi andas dagligen och göra våra hem friskare.

Det krävs alltid lite tålamod och uppmärksamhet för att få dem att trivas, men vissa sorter lyckas växa lite snabbare än många andra, vilket ger märkbara resultat inom några månader, som de som visas nedan.

Advertisement

Aloe vera

Aloe vera

Pikrepo

Om du hemma har ett hörn i direkt solljus där du kan placera din aloe vera planta, behövs inte mycket mer: eftersom de i själva verket är halvöken växter, överlever de dessutom med mycket lite vatten. I allmänhet bör de inte vattnas mer än en gång varannan vecka, men ofta ännu mer sällan: håll koll på när jorden har torkat ut helt, även längre ner i krukan.

När växten är mogen och har många löv kan du dra av ett blad i taget (men överdriv inte) för att använda gelén inuti den på flera användbara sätt. Det är också en av de växter som bäst renar luften från bakterier och skadliga ämnen.

Advertisement

Benjaminfikus

Benjaminfikus

Commons Wikimedia

Det finns en anledning till att dessa växter ofta dekorerar kontor och offentliga platser: redan tidigt är de utsökta och riktigt vackra miniatyrbuskar, och när de börjar växa blir de till små träd, vilket gör alla miljöer förtrollande vackra.

De älskar måttligt varma temperaturer och ljusa områden även om de inte nödvändigtvis behöver direkt solljus under lång tid. Så om du vill odla en kan du hålla den inomhus nära ett fönster där den kan njuta av några timmars ljus under den kalla årstiden och kanske flytta den till balkongen på våren och hålla den där hela sommaren.

Svärmorstunga (sansevieria)

Svärmorstunga (sansevieria)

jalexartis Photography/Flickr

En annan växt bland de listade av NASA som kan rena luften, svärmorstungan har på senare tid blivit en centralfigur inom inredningsdesign. Mycket lätt att sköta, den behöver mycket lite vatten, har en karaktäristisk form och trifasciata varianten med gula kanter passar utan problem in med många olika möbelstilar.

Den tål områden som är delvis skuggiga och till och med långa perioder av torka, även om det är bäst att ge den åtminstone lite ljus varje dag. Mycket lätt att föröka, den fruktar vattenstagnation och inom några månader börjar den gro nya löv.

Paradisträd (crassula ovata)

Paradisträd (crassula ovata)

Commons Wikimedia

Det är en av få suckulenter som växer i betydligt snabbare takt än de andra. Så om du gillar den här typen av växter, ha denna i åtanke. När jorden känns torr vid beröring är det dags att vattna den, inte tidigare.

Den älskar solen men kan också motstå temperaturer som andra inte tål: om termometern ibland faller några grader under 0 bör de klara av det, så länge det är isolerade händelser. Av denna anledning är det inte ovanligt att se dem ute på balkonger. Där det är väldigt kallt är det dock bra att ta in den i slutet av november och ta ut den igen med våren.

Hibiskus

Hibiskus

Pixabay

Hibiskusen för alltid tankarna till exotiska klimat, men det finns vissa sorter som tål måttligt kalla temperaturer även ute, så det är verkligen värt att fråga runt lite om de olika arterna: blommorna är alltid fantastiska, och det är inte en dålig idé att  kunna njuta av dem år efter år.

Bland de sorter att ha i åtanke är därför H. moscheutos, H. coccineus, H. dasycalyx, H. grandiflorus, H. lasiocarpos och H. laevis.

Advertisement

Murgröna

Murgröna

Commons Wikimedia

En annan luftrengörande planta som studerats av NASA, den vanliga murgrönan är en växt som ofta blir förbisedd då den är förknippad med otämjd och vild natur. Istället förtjänar dessa växters motstånd, deras förmåga att överleva under många olika förhållanden och framför allt den stora variationen av sorter som skapas (ibland med riktigt otroligt lövverk) uppmärksamhet: de kräver lite vård men om de underhålls ordentligt växer de riktigt snabbt!

Lucky bamboo (Dracaena Sanderiana)

Lucky bamboo (Dracaena Sanderiana)

Pickpik

Även om det kallas bambu är Lucky Bamboo faktiskt en Dracaena. Det har fått sitt namn tack vare tron ​​att den ger lycka till dem som håller det hemma.

På marknaden är det möjligt att hitta stora exemplar och vi ser ofta butiker som säljer spiralgrenar: detta är inte ett kännetecken för växten, utan har gjorts av de som odlar plantan (de har blivit placerade horisontellt och sedan vridits med jämna mellanrum). Lucky Bamboo kräver ingen speciell vård och kan odlas i både jord och vatten. I det senare fallet är det lättare att odla dem och de är också mer scenografiska att se, men det är i jord de växer mer frodiga och med högre hastighet. Den ideala temperaturen är mellan 18 och 25 grader, utan att någonsin sjunka under 12.

Advertisement

Prickblad (Dieffenbachia)

Prickblad (Dieffenbachia)

Commons Wikipedia

En annan vintergrön sort som finns i många lägenheter och kontor, prickblad kan ha blad med mycket olika färger och ränder (det finns cirka 30 sorter!). En begränsning är dock att denna växt älskar värme: den ideala temperaturen är mellan 20 och 30 grader, och får aldrig sjunka under 15 °.

När det gäller exponering älskar den mycket ljus men inte direkt sol och det är bäst att hålla den borta från drag. Den har stora, vackra men känsliga löv, så det är bra att komma ihåg att damma dem ett par gånger i månaden, håll dem med händerna så att de inte går sönder och använda bara mjuka, lätt fuktade dukar.

Gullranka

Gullranka

Pikrepo

Tillsammans med andra växter som listas ovan har gullrankan studerats av NASA för dess stora förmåga att eliminera gifter från luften i slutna miljöer. Också känd som Silverranka (scindapsus), det är en klätterväxt som lämpar sig för att dekorera huset på ett unikt sätt: placera den ovanpå möbler eller inuti upphängda amplar (på ljusa platser) och du kommer på kort tid att se hur det kommer att falla dramatiskt ner mot golvet.

Advertisement

Filodendron

Filodendron

pikrepo.com

Tillsammans med fikusen är detta den växt som blir den mest "skrymmande" i huset, men den är förmodligen också den mest pråliga. Det är ingen tillfällighet att grafik- och möbeltrender väljer bladen av olika typer av filodendron som ett dekorativt motiv.

Den gillar inte direkt exponering för solen, så hitta områden med diffust ljus eller delvis skuggigt och vattna den regelbundet. Det finns få växter, särskilt bland de i krukor som överlever vattenstagnation, men när det gäller filodendron är det bra att komma ihåg att kontrollera jorden: när du sticker ner ett finger känner du om det har torkat, då är det dags att ge vatten igen. Den lägsta genomsnittliga rumstemperaturen måste vara cirka 12 grader, och hörnet i vilket du placerar den får inte påverkas av drag.

Har du redan någon av dessa växter hemma?

Advertisement