Ett par huskurer att prova för att bli av med mögel på dina växter

av Hanna

26 Februari 2021

Ett par huskurer att prova för att bli av med mögel på dina växter
Advertisement

Många växter, prydnadsväxter eller inte, utsätts för risken att utveckla olika former av mögel, svampar och andra typer av sjukdomar som, om de inte behandlas ordentligt, kan leda till att växten dör eller i bästa fall bara förstör dess utseende avsevärt.

Det finns en myriad av specifika kemiska produkter på marknaden, men det är också möjligt att ta till en serie mer naturliga hemmakurer, som är värda att prova som ekologiska och alternativa behandlingar.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Den vita patinan som vi ser utvecklas på bladen är mjöldagg, den grå botrytis (Botrytis cinerea) som vinrankor lätt utsätts för. När det gäller svarta fläckar är det å andra sidan svartmögel eller en sjukdom som orsakas av saprofytiska svampar.

Om denna typ av problem påträffas i jorden, är den bästa metoden att ingripa direkt och byta jord i krukan: ta ut växten försiktigt, rengör krukan väl (även med vinäger eller alkohol) och fyll den sedan igen med ekologisk jord för att plantera om växten. Lerkrukor kan också behandlas från mögel genom att sätta in dem i ugnen i 20 minuter.

Advertisement

Bikarbonat

Bikarbonat

Pxhere

Du kan förbereda en lösning av bikarbonat och vatten i en koncentration på 1%. Mineraloljor eller trädgårdstvålar (vanligtvis mjuk kaliumtvål) är ännu bättre än vatten. Till exempel kan du späda en tesked bakpulver i 4 liter vatten för att förhindra att bladen fräter. Du kan sedan lägga till en tesked mineralolja och en halv tesked tvål (det finns de som använder diskmedel, som ett alternativ till den för trädgårdsodling) som ytaktiva ämnen för att ge mer viskositet till blandningen så att den fäster bättre på växterna.

Bikarbonat fungerar som en fungicid som stör joniseringsbalansen i cellerna vilket får dem att kollapsa. Den största risken vid användningen av detta ämne är att bladen bränns eller att gula eller bruna fläckar visar sig i kanterna, men utspädning av produkten minskar avsevärt risken för detta.

I vissa fall kan bikarbonat också förhindra utvecklingen av svampsporer. Det är mycket mer effektivt på frukt och grönsaker, men regelbunden applicering verkar också minska risken för mögel och andra bladsjukdomar.

Kom ihåg att inte göra dessa kurer under mycket soliga dagar och inte heller när det är mycket fuktigt: bäst på morgonen eller under torra och molniga dagar. Innan du fortsätter att behandla alla växter, testa på en liten del av ett exemplar.

Mjölk

Mjölk

Pxhere

Häll en del mjölk och två delar vatten i en sprayflaska och spraya en eller två gånger i veckan på de drabbade växterna, tidigt på morgonen.

Mjölk, vassle (och till och med väteperoxid i vissa studier) har framgångsrikt använts för att bekämpa pulveriserad mögel på vinrankor och växthusodlade grönsaker. Dessutom har det också funnits positiva effekter vid behandling av rosor och andra växter.

Vitlök

Vitlök

wallpaperflare.com

När vitlök krossas eller skärs släpper den ut allicin, ett antimikrobiellt ämne som har visat sig vara effektivt vid behandling av vissa typer av bakterier, svampar och algsvampar i ekologiskt jordbruk.

Du kan därför krossa 4 vitlöksklyftor och låta dem dra i vatten över natten. Nästa dag häll vätskan i en sprayflaska och spruta på de växter som ska behandlas.

Kanel

Kanel

Theo Crazzolara/Flickr

Vissa studier har visat att kanel är effektivt för att bekämpa botrytistomatplantor, i koncentrationer på 0,5 eller 1% kanelpulver utspätt i vatten. Sprutning av vatten- och kanellösning har också visat sig vara till nytta för att främja tillväxt både i växthus och på öppen mark.

Det finns också de som strör kanelpulver direkt på jorden runt växten: det är förmodligen bra att inte överdriva mängden och sedan vattna rikligt för att få kanelen att tränga in i jorden som görs med växtnäring i pulverform.

Har du provat något av dessa botemedel tidigare?

Advertisement