8 vackra och resistenta växter, perfekta att odla utomhus i mycket sol

av Hanna

05 Mars 2021

8 vackra och resistenta växter, perfekta att odla utomhus i mycket sol
Advertisement

En trädgård som är väldigt solig, liksom en som är för skuggig, ger vissa utmaningar när det gäller vilka växter som kan trivas där utan att få för mycket värme. Naturligtvis påverkar också höjd och latitud, liksom de möjliga mikroklimaten i olika områden, men det finns några blommande växter - varav några är lite okända - som verkligen kan förändra utseendet på dina gröna hörn.

Ta en titt på blommorna du ser nedan: det kan vara det perfekta utgångsläget för en makeover av din trädgård eller balkong!

Advertisement

1. Solrosor

1. Solrosor

pickpik.com

Det är en växt som vi ofta associerar med frön och färgranna åkrar, men som faktiskt också är vacker som en prydnadsvariant i trädgårdar, såväl som väldigt snabb att odla och lätt att underhålla. Det är väl värt att tänka på att sätta in dem i någon blomsterrabatt som får mycket sol eller kanske skapa en liten plätt!

Advertisement

2. Zinnia

2. Zinnia

Commons Wikimedia

Zinnior är växter med blommor som är rika på kronblad, finns i många olika nyanser och om de placeras och vattnas på rätt sätt blommar de från början av sommaren ända in i oktober. Det finns jätte- och dvärgsorter, och de är mycket populära bland fjärilar. Akta dig för vattenstagnation: växten lider lätt av rotröta: den måste därför enbart vattnas när jorden är riktigt torr.

3. Rosenhibiskus (hibiscus moschetous)

3. Rosenhibiskus (hibiscus moschetous)

Pikist

Dessa växter försvinner helt under den kalla årstiden och skickar sedan ut skott och växer sig långa (upp till två meter, om de är i öppen mark) under sommaren. Men det stora särdraget hos denna typ av hibiskus (som till skillnad från många andra vanligare sorter också kan odlas i områden med ganska hårda vintrar) är storleken på blommorna: det är inte ovanligt att hitta bilder av stolta odlare med blommor lika stora som deras ansikte. Dessa vackra blommor, i mycket olika färger beroende på sort, kan nå hela 18-20 cm i diameter.

4. Salvia microphylla

4. Salvia microphylla

Jean and Fred/Flickr

När vi pratar om salvia tänker vi omedelbart på den aromatiska örten vi använder i matlagning (de som även producerar vackra blommor bland annat) men släktet innehåller verkligen hundratals sorter, för varje klimatförhållande, med tanke på ursprunget som sträcker sig från Amerika till miljöer i halvöken, från fuktiga till skuggiga områden.

I solen kan du plantera riktigt många, och bland de som oftast finns på marknaden (kontakta plantskolor som är specialiserade på fleråriga örtartade växter, som också säljer online)  finns det något för alla smaker: med blomställningar i olika former och färger, med doftande blad som också växer ganska snabbt, som kommer tillbaka år efter år (om vintrarna är kalla men inte extremt hårda). Den du ser på bilden är sorten "Hot lips".

5. Femudding (Pentas)

5. Femudding (Pentas)

Pixabay

Denna växt som härstammar från centrala Östafrika älskar värme och sol, men fruktar kyla och nattfrost, så odling i trädgården rekommenderas endast i de södra regionerna och särskilt i områden som upprätthåller en mycket hög medeltemperatur under hela året. Där det garanteras en temperatur på minst 18 °, kan femuddingen blomstra året runt. En hake är dock att den måste vattnas regelbundet.

Advertisement

6. Gräs

6. Gräs

Pixabay

Det finns de som kallar dem ogräs, men gräsfamiljen innehåller mycket vackra örtartade sorter, med blommor med fascinerande färger och former, och det finns en hel trädgårdskultur som under de senaste 20 åren har dessa växter som utgångspunkten i fantastiska trädgårdar. Det är värt att utforska dem bättre (dessa säljs också av många plantskolor som är specialiserade på örtartade växter) och kanske skapa ett hörn av trädgården som ser mer vilt - men ordnat - ut.

7. Afrikas blå lilja (agapanthus)

7. Afrikas blå lilja (agapanthus)

La Citta Vita/Flickr

Dessa klotformade växter som härstammar från Afrika älskar solen och producerar varje år långa stjälkar med tubformade ljusblå, blå eller vita blommor på våren / sommaren. De är perfekta för att addera ett färgstänk, utan några andra varianter runt omkring eller för riktigt extraordinära avgränsningar. Beroende på sorten kommer du att ha växter med mer kompakta dimensioner och andra som är riktigt pråliga, men i vilket fall som helst är det en typ av växt som verkligen kan vara i centrum i trädgården.

Advertisement

8. Fingerborgsblomma (penstemon)

8. Fingerborgsblomma (penstemon)

wallpaperflare.com

En flerårig växt som också är utbredd i vårt land, med en mycket rik blomning som består av många små rörformiga blommor. Den ska placeras på en solig plats med väldränerad jord, men det är bra om den får några timmars skugga under de varmaste delarna på dagen - särskilt i de södra regionerna. Om vädret är milt kommer du att se den blomstra från sommaren till senhösten.

Är du redo att göra plats för några nya växter i dina gröna hörn?

Advertisement