Användbara tips och tricks för att ägna sig åt trädgårdsarbete utan att spendera för mycket pengar

av Hanna

07 Mars 2021

Användbara tips och tricks för att ägna sig åt trädgårdsarbete utan att spendera för mycket pengar
Advertisement

Att utöva trädgårdsskötsel är verkligen ett bra utlopp: att vara i kontakt med naturen, även om det bara är i ett litet hörn av huset, och att upptäcka underverk som processerna av tillväxt och återfödelse är en upplevelse som lyfter själen, men ibland kan det också innebära att man måste göra lite extra shopping.

Det finns dock ett antal försiktighetsåtgärder att tänka på för att kunna utöva denna vackra aktivitet utan att behöva lägga handen på plånboken för ofta: genom att tänka utifrån ett perspektiv av att dela och utnyttja förnybara resurser, kan man få stor tillfredsställelse från våra grönområden, samtidigt som vi sparar förnuftigt.

Advertisement

1. Lär dig att odla från frön

1. Lär dig att odla från frön

Commons Wikimedia

Det kräver lite erfarenhet och mycket tålamod för att förstå när man ska så de sorter man vill odla och även för att välja rätt behållare där de måste slå rot och börja gro, men frön är det billigaste sättet att köpa växter av alla sorter.

Ett användbart tips är att investera i brickor som kan användas som fröbäddar och långsamt flytta växande plantor till gradvis större krukor först när de har utvecklat ett bra rotsystem. För de mer resistenta och snabbt växande sorterna kan du dock flytta dem direkt till marken eller i stora krukor, men du måste hålla ett öga på deras bevattningsbehov, eftersom vattnet lättare sprids.

Och om du vill prova på många olika sorter, är det en bra idé att dela fröpaketen med en kompis med gröna fingrar: du kommer att halvera utgiften samtidigt som du behåller ett stort antal växter.

Advertisement

2. Dela sticklingar med vänner

2. Dela sticklingar med vänner

Commons Wikimedia

Om det finns någon växt som har gjort intryck på dig när du besöket en väns trädgård, kan du föreslå ett utbyte: när de beskär sorten, be om några kvistar avsatta för att sprida växten vidare genom sticklingar, och du kan göra detsamma för att återge gesten med några av dina växter.

3. Odla grönsaker igen från rester

3. Odla grönsaker igen från rester

Lizard10979/Flickr

Selleri stjälken som vi vanligtvis slänger kan få en ny växt att växa, och samma sak händer till exempel med schalottenlöken. Bara lämna den del som du skulle ha kastat i en skål med vatten i två eller tre veckor tills den börjar gro: när den börjar producera rötter kan växten flyttas till marken.

4. Välj hellre fleråriga örtartade och marktäckande växter

4. Välj hellre fleråriga örtartade och marktäckande växter

Pxhere

Aromatiska örter som mynta och timjan finns i många sorter med olika färger och former, och sedan finns det många fleråriga örtartade sorter, som om de planteras på rätt ställe och sköts ordentligt tar över allt större ytor på kort tid. Leta efter olika arter av skvallerreva (tradescantia), plister (lamium), revsuga (ajuga) med mera: med den otroliga variationen av former och färger på löv och blommor har du gröna områden som är lätta att ta hand om utan att spendera för mycket.

5. Använd organiskt köksavfall för att göra kompost

5. Använd organiskt köksavfall för att göra kompost

Commons Wikimedia

Du kan skapa en kompost för en minimal kostnad och omedelbart börja förbereda den hemma, börja förslagsvis med ett ämne som kan aktivera kompostering, och långsamt blir köksresterna såväl som gräsklipp och tunnare kvistar förvandlade till bördig jord för användning i trädgård.

Advertisement

6. Samla upp regnvatten

6. Samla upp regnvatten

Erix / Eurekalert

Skapa ett eget vattenuppsamlingssystem: det innebär att du placerar en behållare som samlar vatten från rännorna för att användas som en tank för att bevattna trädgården. Det får den dubbla fördelen att det sparar på elräkningen och inte slösar bort en grundläggande resurs som vatten.

7. Andra praktiska tips

7. Andra praktiska tips

Colsu / Wikimedia commons

  • Välj växtsorter som lätt självförökar sig med frön eller sporer, till exempel vissa typer av mer resistenta ormbunkar, många vackra sorter av pilörter eller ännu mer försummade växter som teucrium eller violer. Plantera bara några exemplar på rätt plats (kontrollera deras behov när det gäller exponering och mark) och du kommer se att de år efter år kommer att hitta en väg att fylla alla tillgängliga utrymmen.
  • Om du inte behöver bekämpa med riktigt allvarliga växt- eller djurinfektioner, leta alltid efter naturliga läkemedel: billiga ingredienser eller sådana som du redan har hemma kan ofta vara tillräckligt för att skapa DIY-avstötningsmedel av olika slag.
  • Använd det material du har tillgängligt: ​​om det finns många stenar i marken, ta ut dem och lägg dem åt sidan för att skapa vackra avgränsningar. Trädbeskärning kan också producera grenar som är användbara för att skapa staket, eller om du har bambustänger använder du dem för att stödja växtstammar när det behövs.

Lycka till med trädgården!

Advertisement