Det enklaste sättet att torka örter hemma och fylla på med kryddor för hela året

av Hanna

24 Februari 2021

Det enklaste sättet att torka örter hemma och fylla på med kryddor för hela året
Advertisement

Att ha en liten örtträdgård hemma är ett väsentligt nöje för många. De kan arrangeras både i hemmet och i trädgården eller på balkongen, kanske genom att återanvända olika material för att skapa originella rabatter och planteringskärl. Men oavsett hur gröna fingrar vi har går vissa växter under den kalla årstiden i vila och andra försvinner helt och berövar oss möjligheten att använda färska örter och kryddor året runt.

Med tanke på att det finns några kryddor som bäst konsumeras när de har torkats, är tanken att fylla på med dessa naturliga aromer för hela året så länge växterna blomstrar inte alls att förkasta. Att torka örter är en enkel process, även om det ibland är en lång sådan. Det finns naturliga metoder som att låta blad och kvistar torka i luften eller så kan du påskynda processen med elektriska torkugnar eller använda ugnen hemma.

Advertisement

När och hur man skördar örter

När och hur man skördar örter

Pxhere

Den bästa tiden att plocka blad är - i många fall - när växten håller på att blomma, men så länge vegetationen är frodig (i slutet av våren och sommaren, i de flesta fall), kan man plocka blad eller kvistar. När det gäller lavendel ska beskärning göras efter blomningen. Det viktiga är att läsa på för varje typ av ört eller växt: när det gäller stora blad som vissa typer av salvia eller basilika bör du bara ta bladen, medan du för timjan, rosmarin eller oregano också kan ta hela kvistar.

Överdriv inte med plockningen av plantan. Det är nödvändigt att lämna tillräckligt med vegetation för att garantera växtens överlevnad och också för att undvika att plocka bort alla blomningsmöjligheter: aromatiska växter är bland favoriterna för bin och andra viktiga insekter för vårt ekosystem.

Advertisement

Lufttorka örterna upp och ner

Lufttorka örterna upp och ner

Caitlin Regan/Flickr

Sorter som timjan, rosmarin, oregano, lavendel eller mynta kan samlas i små knippen och hängas upp och ner.

Det är viktigt att inte skapa särskilt täta klasar för att förhindra att mögel bildas. Utrymmet där de ska hängas bör vara väl ventilerat och vara i direkt solljus.

Det är också lämpligt att täcka buntarna med lätta tyger som muslin för att undvika att damm eller spindelnät bildas. Tiden det tar för örter att tappa 70% av vattnet varierar vanligtvis mellan 7 och 10 dagar. De kommer att vara redo när de ser ut som cornflakes när de krossas.

När det gäller frön (till exempel fänkål, koriander eller kummin): även dessa kan torkas. Klipp av kvisten när den största delen redan är brun (då har en stor del redan torkat på själva växten), skär så långt ner på kvisten som möjligt. Skapa knippen om 4 eller 5 kvistar var, täck dem med muslin tyg och häng upp och ner. 

Torka på hyllor

Detta är den bästa tekniken för stora blad, som lagerblad eller vissa typer av salvia. De måste spridas på ett plan, ovanpå ett par galler eller hyllor gjorda med tätt vävt nät (som myggnät) och placeras i öppna utrymmen i skåp, eller kanske i en låda nära ugnen, i vilket fall som helst i utrymmen långt från direkt ljus, men varma och luftiga.

Du kan också själv bygga en kryddtork som den på bilden, till exempel med träramar som istället för glas har utsträckta myggnät för en hängande struktur, som denna. Eller brickor gjorda med en liknande teknik och som du kan använda var för sig eller stapla ovanpå varandra, som dessa.

Torka örter i ugnen

När det gäller örter som salvia, mynta, rosmarin eller persilja kan du ta bort bladen från kvistarna, sprida dem på grunda plåtar (som de för kakor) täckta med muslintyg och placera dem i ugnen på lägsta temperaturen ungefär en timme, vänd på dem efter 30 minuter för att se till att de torkar jämnt.

Undvik höga temperaturer eftersom det får dofterna från de eteriska oljorna att försvinna. Lämna sedan luckan lite öppen för att förhindra att fukt bildas i ugnen. När de är redo, låt dem vara kvar i den avstängda ugnen med luckan fortfarande lite öpnnen.

Alternativt kan du också köpa torkugn (som också används för att göra torkad frukt hemma).

Hur man förvarar örter

Hur man förvarar örter

Pexels

Krossa bara de torkade örterna med händerna (som bör vara rena och torra), dela dem i små fragment och ta bort små träbitar eller de hårdare delarna av örterna.

De bästa behållarna är de med lufttät förslutning: om de är gjorda av glas, använd helst frostat glas (eller, om de är transparenta, håll dem i mörker i stängda skåp eller lådor så att de inte tappar färg), annars använder du burkar eller - ännu bättre - behållare i keramik.

Torkade örter har en mer intensiv smak, så du behöver bara lite i taget, vilket gör att du enkelt får till ett långvarigt förråd.

Advertisement