Tips för att måla väggarna i huset som ett proffs

av Hanna

16 Februari 2021

Tips för att måla väggarna i huset som ett proffs
Advertisement

När vi vill förnya utseendet i ett rum tänker vi ofta på vilken ny färg som ska användas på väggarna, och om vi går till specialbutiker frestas vi lätt av många olika nyanser. Att välja rätt, det som är en bra kompromiss mellan vår smak och egenskaperna i det rum som ska målas, är inte alltid lätt, speciellt inte när vi inte är nöjda med de "säkrare" valen, som vitt eller någon annan neutral ton.

Försök då att ta en titt på råden nedan, de kan hjälpa dig att rensa tankarna och också ta reda på vad du ska be experterna i branschen om för mer effektiv rådgivning.

Advertisement

1. Vilken färg du ska välja

1. Vilken färg du ska välja

wallpaperflare.com

  • Något att alltid vara uppmärksam på är mängden naturligt ljus som kommer in i rummet under dagen under olika årstider. Med ljusa färger upplevs rummet mer rymligt och öppet, medan mörka färger ger mer djup och ofta skapar en omfamnande atmosfär, men om rummet är litet och inte särskilt ljust kan de ge en känsla av instängdhet. 
  • Om du gillar vitt kan du vara ganska säker, men kom också ihåg möblerna: vissa färgglada ytor kan reflektera ljus på de vita väggarna som får dem att se ut som en annan färg. Till exempel kan en röd möbel få färgen på väggen att se lite rosa ut.
  • Ta hänsyn till färgens glans: det finns vissa typer vars glansiga yta är så jämn och glänsande att den skapar ett slags glaserat skyddsskikt som reflekterar ljus mycket, nästan som kakel. Dessa ytor är perfekta i badrummet eller i köket, eftersom de är mycket lättare att tvätta, men de kan vara oönskade i andra rum. För tak i allmänhet väljs färger som helt saknar glans, men det är en fråga om smak.
  • Innan du köper den färg du valt, ta in färgprover inomhus och applicera dem på väggarna du vill måla så att du kan se hur färgen påverkas eller inte påverkas av den naturliga och konstgjorda belysningen i rummet. Om detta inte räcker för att förstå, köp några små burkar (ibland finns det burkar just för att prova) och måla bara en liten del av väggen
  • När du valt vilken färg du vill måla med, se till att mäta ytan som ska täckas ordentligt, och köp hela den nödvändiga mängden (med lite överskott för eventuell retuschering) i en enda blandning, så att du inte får färger som har en aning olika nyanser.
  • Om möjligt, spendera gärna lite mer på färg av hög kvalitet: de fördelas lättare och räcker längre
Advertisement

2. Rollers och penslar

2. Rollers och penslar

Pxfuel/wallpaperflare.com

  • Rollern som du kan använda för flera olika jobb är den i skum (ca 20 cm lång): eftersom den är mycket porös måste du fylla på den mindre ofta och den täcker ytan bättre. Längden på luggen på rollern beror på typ av färg och jobb. För den lackerade effekten på släta ytor bör du i allmänhet välja en med kort lugg, medan den kan vara längre för en mindre blank yta som släta innerväggar.
  • När det gäller penslar är de med långa och tjocka borst att föredra, helst nylon för latexfärger och naturliga för oljefärger. Penselns kvalitet påverkar också resultatet mycket: leta efter de som har längre borst i mitten och lite kortare på utsidan, med ett bekvämt grepp.

3. Maskeringstejp

3. Maskeringstejp

pikrepo.com

  • Tejp med högre vidhäftningsförmåga används för de mer porösa ytorna, medan tejp som lättare lossnar bara kommer att placeras tillfälligt för att täcka ömtåliga ytor. I vilket fall som helst, kom ihåg att ta bort dem innan färgen hunnit torka helt för att inte skapa sprickor.
  • För att applicera den, se till att rengöra ytan noggrant först.
  • Om du behöver täcka en stor yta, applicera endast 20 cm åt gången för att se till att du skapar raka linjer och passera sedan med en spatel för att ta bort veck eller luftbubblor och säkerställa perfekt vidhäftning till ytan.

4. Andra användbara tips

4. Andra användbara tips

wallpaperflare.com

  • Använd aldrig färg direkt ur förpakningen, utan häll den mängd du behöver på en bricka eller i en hink och stäng den köpta förpackningen tätt med locket.
  • Se till att locken på förpackningarna alltid är rena så att de stängs väl.
  • När du vill ta en paus stänger du in penslar och rollers i väl tillslutna plastpåsar så att färgen inte torkar ut och du enkelt kan återgå till jobbet senare.
  • När du är klar, tvätta penslarna noggrant och sedan, för att bevara formen på penseln och förvara den praktiskt, skapa ett fodral med bitar av papp runt penseln.
  • Vill du återanvända gamla färger? Blanda dem väl så att de återgår till en homogen blandning och för att undvika klumpar kan du filtrera dem genom att hälla färgen i en hink som du har placerat en gasväv eller ett nylonfilter för målning över.
Advertisement