8 användbara tips för att städa i husets svåraste och mest försummade hörn

av Hanna

28 Februari 2021

8 användbara tips för att städa i husets svåraste och mest försummade hörn
Advertisement

Att städa är aldrig ett stort nöje men det finns utrymmen och hörn i huset som är mycket svårare att nå än andra, och som vi därför ignorerar mycket mer. Detta är till exempel fallet med smuts som ackumuleras på golvlisterna, på gallren som täcker ventilationsfläktarna eller kanske på skärmen till våra lampor.

För var och en av dessa ytor är det bra att fortsätta med regelbunden rengöring, och för varje finns effektiva metoder som alltid är bra att tänka på.

Advertisement

1. Lister

1. Lister

Wikimedia

Även om vi hela tiden är bra på att dammsuga dessa delar av huset, är det troligt att smuts ackumuleras och förblir belagd, särskilt på vissa ställen. För att ta bort den, förbered bara en hink med varmt vatten med lite diskmedel, doppa en gammal trasa och gnugga på listen.

Om golvlisten är gjord av obehandlat trä är det bättre att använda produkter som är lämpliga för trä istället för diskmedel.

Om smutsen är mycket envis och du måste skrapa av det lite mer aggressivt, utan att skada listen, prova en melamin svamp. För alla vinklar och vrår, använd en gammal tandborste. Kom alltid ihåg att torka med en torr trasa.

Advertisement

2. Fläktar och ljuskronor

2. Fläktar och ljuskronor

Roger Mommaerts/Flickr

När du har tagit bort smutsen med en dammsugare (helst med borsttillbehöret), torka av ytorna med en lätt fuktad trasa. För takfläktar finns det ett husmorstips som är ofta förekommande, vilket innebär att man knyter ett gammalt örngott runt varje blad och använder fläkten så att rörelsen i sig får dammet att falla, som direkt fångas upp av själva örngottet.

3. Strömbrytare

3. Strömbrytare

wallpaperflare.com

Precis som golvlisterna samlas också mycket smuts och damm med jämna mellanrum på strömbrytarna. Med tanke på användningen av dem är de dessutom ytor fulla av bakterier, så det rekommenderas att du med jämna mellanrum använder desinfektionsservetter. Om du vill rengöra med en sprayprodukt måste du alltid spraya den på en trasa och aldrig direkt på strömbrytaren.

För att nå alla skrymslen och svåra hörn kan du använda bomullspinnar (helst fuktade med desinfektionsmedel).

Denna typ av rengöring gäller endast för externa ytor och ramar och måste utföras på ett sådant sätt att fukt inte kan tränga in i omkopplaren.

4. Dörrar

4. Dörrar

Pixabay

Även om vi ser dem varje dag, inser vi inte alltid hur smutsiga dörrarna också är. För det mesta av dammet eller djurhåret som lägger sig på dörren kan du använda dammsugaren, och först efter att du har tagit bort det fortsätter du med en trasa fuktad med vatten och tvål, med extra uppmärksamhet på alla lister, dörrhandtaget och undersidan.

När det gäller fint trä är det bättre att använda produkter för trä, och för indikationer som skadar en målad dörr kan melaminsvampen vara användbar.

5. Tv och skärmar

5. Tv och skärmar

Pxhere

Den bästa lösningen är en mikrofiberduk, som är mer än tillräckligt när skärmen inte är för smutsig. Om du däremot inte får bort all smuts, spraya några droppar destillerat vatten på trasan och gnugga försiktigt med cirkulära rörelser.

Advertisement

6. Galler för ventilationsfläktar

6. Galler för ventilationsfläktar

Pinterest

Även om det är ganska irriterande att behöva rengöra dem, bör dessa galler hållas så smutsfria som möjligt för att förhindra att luftflödet från fläktarna skickar ut damm och andra partiklar i luften, vilket tvingar oss att andas in dem.

Stäng av ventilationssystemet, dammsug bort så mycket som möjligt och använd sedan en mikrofiberduk för att avsluta jobbet (helst lindat runt något som är tillräckligt tunn för att passera genom luckorna i grillen). För envisa smutsavlagringar, använd en lätt fuktad melaminsvamp.

7. Lampskärmar

7. Lampskärmar

Pxhere

Med jämna mellanrum dyker ett tunt lager av damm upp på lampskärmarna, och då och då dyker även lättare spindelnät upp. Det mest effektiva sättet att ta bort dem är att passera med en klädrulle.

Advertisement

8. Soptunnor

8. Soptunnor

Your Best Digs/Flickr

Kompostsoptunnorna och andra soptunnor som vi använder blir alltid smutsiga även om vi skyddar dem med plastpåsar och annat, vilket ofta blir väldigt irriterande. När det är dags att rengöra dem, använd gummihandskar och dra nytta av trädgården för att skölja bort det mesta med trädgårdsslangen. Om du behöver ta hand om det hemma, ta bort det mesta med pappershanddukar och flytta sedan till badkaret.

Fyll botten på soptunnorna med vatten (helst varmt) och vinäger. Stäng dem och låt det verka ett tag. Skura sedan alla väggar och locket väl med hjälp av en hård borste och skölj noggrant.

Lycka till!

Advertisement