10 gör-det-själv-metoder för att bli av med dålig lukt från skor enkelt och effektivt

av Hanna

15 Februari 2021

10 gör-det-själv-metoder för att bli av med dålig lukt från skor enkelt och effektivt
Advertisement

Av alla plagg i vår dagliga klädsel är det skorna som lättast kan ge ifrån sig dålig lukt, vanligtvis på grund av fuktighet som gynnar spridningen av bakterier.

Och om det är sportskor eller de mest bekväma och oftast använda paret, där våra fötter svettas dagligen, är det ännu mer nödvändigt att vidta åtgärder för att undvika att huset fylls med obehagliga dofter. När det inte räcker att hålla dem på ventilerade platser eller i solen, finns det faktiskt en serie lösningar som är användbara, beroende på vilken typ av skor och svårighetsgraden av "problemet".

Advertisement

1. Kanvas och tennisskor

1. Kanvas och tennisskor

Pxfuel

De är de enklaste modellerna att tvätta, eftersom vi kan lägga dem i tvättmaskinen (även om vi aldrig bör använda för höga temperaturer för att inte skada gummidelarna). För att säkerställa att lukten försvinner kan vi också addera en kopp vit vinäger i trumman, och när tvätten är klar är det bra att låta dem lufttorka.

En annan kur mot denna typ av skor är att förbereda ett handfat med varmt vatten och lägga till 4 brustabletter för tandproteser, vänta tills de löses upp helt och sänka ner skorna i 2 eller 3 timmar, lufttorka sedan.

Advertisement

2. Läder eller skinnskor

2. Läder eller skinnskor

Pexels

Blanda en halv kopp vatten, en halv kopp vit vinäger och fem droppar eterisk teatree olja i en sprayflaska, spraya sedan insidan av skon utan att det blir överflödig och låt skorna lufttorka.

3. Sulor och innersulor av kork

3. Sulor och innersulor av kork

Pxhere

Många sandaler och andra sommarskor har korksulor, och sättet att deodorisera dem på är att göra en pulvermix med 3 matskedar bikarbonat, 1 matsked majsstärkelse och fem droppar eterisk teatree olja. Strö bara lite av detta pulver på dina skor, låt det stå över natten och skaka sedan av det nästa morgon innan du använder dem igen.

4. Innersulor

4. Innersulor

bootmoodfoot.com

För avtagbara innersulor: tvätta dem i varmt tvålvatten, gnugga väl för att få bort all smuts. Töm vattnet och fyll handfatet eller baljan igen med två koppar vatten och en kopp vinäger, och låt sulorna blötläggas i 10 minuter, skölj dem sedan väl, pressa dem i en handduk för att få bort det mesta av fukten och låt torka i 24 timmar innan du lägger tillbaka dem i dina skor.

För icke-avtagbara innersulor: förbered en lösning med vatten och destillerad vitvinsvinäger eller alkohol, och fukta insidan av skon, eller blöt bomullstussar som förvaras i skon över natten och låt sedan lufttorka helt.

5. Deodorisera varje dag: med bikarbonat, te och kaffe

5. Deodorisera varje dag: med bikarbonat, te och kaffe

Pinterest

Om du vill hålla dålig lukt under kontroll dagligen finns det tre alternativa lösningar att försöka:

  • Bikarbonat: Strö lite bikarbonat inuti skon och låt sitta över natten. Skaka av resterna nästa morgon.
  • Tepåsar: ta nya tepåsar och lägg dem i skon under en hel dag. De kommer att lämna en underbar doft.
  • Kaffesump: lösningen för de skor du använder mindre ofta, som kan lukta gammalt eftersom de har varit förvarade i små utrymmen för länge. Fyll bara påsar med kaffesump (som torkat) och lägg dem i dina skor och förvara dem där i upp till en månad.

Advertisement

6. Frys skorna

6. Frys skorna

soranews24.com

Se till att dina skor är torra, lägg dem i en lufttät påse och lägg dem i frysen i 24 timmar. Innan du använder dem igen måste de tinas och torkas helt, men de kommer inte längre lukta illa!

7. Torktumlardukar

7. Torktumlardukar

familyhandyman.com

En något längre men effektiv metod: lägg in torkdukar i dina skor varje natt, två eller tre nätter i rad. Så småningom har de neutraliserat dålig lukt och lämnat en behaglig ren doft.

Advertisement

8. Talkpulver, sågspån och kattsand

8. Talkpulver, sågspån och kattsand

blog.hollyhammersmith.com

Strö lite talkpulver i dina skor och skaka av det nästa morgon: ett enkelt och ekonomiskt botemedel. Samma metod går att genomfåra med påsar av sågspån, som lämnar en behaglig doft. Om ni varken har bikarbonat eller talkpulver, testa med kattsand!

9. Ta bort dålig lukt med eteriska oljor, citron skal

9. Ta bort dålig lukt med eteriska oljor, citron skal

artnaturals.com

Att hälla tre eller fyra droppar eteriska oljor i dina skor, när de inte luktar alltför illa, är det bästa sättet att avlägsna dåligt lukt från dem. Välj fräscht doftande essenser som lavendel, citron eller tea tree för en mer ren känsla.

Eteriska oljor kan också användas för gör-det-själv-sprayer: blanda denaturerad alkohol, äppelcidervinäger och några droppar citron- eller tea tree-olja och straya i dina skor efter behov.

En ännu mer naturlig lösning är att använda citronskal, som får vara kvar i skon över natten.

Advertisement

10. Ångrengöring

10. Ångrengöring

YouTube

En mycket snabb metod innebär att man använder en ångrengörare: sätt bara in munstycket i varje sko och låt verka i 30 sekunder. Låt det sedan lufttorka helt.

Med dessa knep kan du säga adjö till dålig lukt i skor!

Advertisement