22 effektiva knep för att städa huset och undvika kemikalier

av Hanna

12 Februari 2021

22 effektiva knep för att städa huset och undvika kemikalier
Advertisement

Att rengöra grundligt och förhindra att smuts kommer tillbaka snabbt är en syssla som i allmänhet kräver mycket tid och användning av många olika specifika produkter. Det finns dock enklare metoder som använder naturliga ämnen och har fantastiska resultat.

För att rengöra föremål i silver, avlägsna fett från mikrovågsugnen eller desinficera madrasser, allt du behöver är ingredienser som bakpulver, citroner eller vodka! Ta reda på hur du gör dessa och många andra liknande knep som gör att du slipper ta till skadliga kemikalier.

Advertisement
22 effektiva knep för att städa huset och undvika kemikalier - 1

Rengöring av silver. Fyll en stor behållare med aluminiumfolie och fyll sedan med varmt vatten. Häll i 150 gram salt och 150 gram bakpulver. Låt silverföremålen ligga i blöt i 30 minuter, skölj dem sedan väl och torka dem med en mjuk trasa. Du kommer att upptäcka att alla mörka fläckar är borta och föremålen kommer att skina igen!

Rengör bilens strålkastare. Med tiden blir strålkastarna på bilen smutsiga och gula. För att få dem att blänka igen, smörj dem bara med tandkräm och gnugga med en tandborste, spraya med lite vatten och torka av med servetter eller pappersdukar.

Rengöring av ugnen. Häll en liten mängd ammoniak i en behållare och placera i den avstängda ugnen över natten. Lufta rummet nästa morgon och tvätta sedan ugnen: smutsen kommer lätt att torkas av och lukten av ammoniak försvinner på nolltid. Det viktiga är att arbeta med öppna fönster, skapa en ström för att sprida ammoniakutflödet och vara noga med att använda gummihandskar och en mask.

Ta bort djurhår från soffor och fåtöljer. För att bli av med hårstrån som fastnar i klädseln av soffor och fåtöljer, använd en diskhandske i gummi, fukta den ordentligt och lägg den omedelbart över ytan som ska rengöras. Mycket hår kommer att fastna på handsken!

Avkalka duschmunstycket. Ta en polyetenpåse och häll lite vinäger inuti. Fäst den runt duschmunstycket med ett gummiband och låt sitta över natten.

Rengör diskhon. Citrusfrukter är utmärkta allierade för rengöring: skär dem i hälften, häll lite salt över och gnugga dem på diskbänkens alla ytor: de kommer att skina igen!

 

 

Advertisement
22 effektiva knep för att städa huset och undvika kemikalier - 2

Desinficera madrassen. Fyll en sprayflaska med en del vodka och tre delar vatten och spraya direkt på madrassen. Alkoholen i vodka kommer att desinficera madrassen genom att neutralisera de flesta bakterier som lurar där.

Eliminera lukten av djur. För att få bort den dåliga lukten som djur kan lämna efter sig på vissa ytor, blanda lika delar bakpulver och väteperoxid i en skål, sprid sedan ut blandningen med en svamp på den del som ska behandlas, så neutraliserar du omedelbart oönskad lukt.

Ta bort päls från en matta. Med en fönsterskrapa kan du ta bort stora mängder hund- eller katthår från mattor.

Få bort fastbrända rester ur en kastrull. För att ta bort brända matrester från botten av en kastrull, fyll den med tillräckligt med vatten för att täcka allt som är bränt. Tillsätt ett glas vinäger och sätt spisen på medium värme tills vattnet kokar. Ta bort kastrullen från spisen och lägg till två matskedar bakpulver. Låt det sitta i några minuter, så kommer det brända enkelt att få bort.

Mot fläckar på mattor. Blanda en del vinäger och två delar vatten i en skål och gnugga vätskan på fläcken. Täck sedan allt med en våt trasa, placera ett strykjärn över trasan i 30 sekunder. Upprepa operationen om fläcken inte har försvunnit vid första försöket.

Mot kalk. För att eliminera kalk som bildas på kranarnas ytor, gnugga dem med en citronklyfta och skölj med vatten efter fem minuter.

Rengör serviser i glas. Häll två glas varm vinäger (värm det bara i två minuter i mikrovågsugnen) i en skål. Se till att delarna som ska göras rent är helt täckta. Efter några minuter, skölj väl och torka.

Rengör flaskor med smala halsar. Fyll flaskorna med varmt vatten och tillsätt lite diskmedel. Häll en halv kopp vitt ris inuti och skaka väl. Risets friktion mot flaskornas väggar kommer att rengöra allt. Upprepa åtgärden flera gånger tills du ser att alla smutsavlagringar har lossnat från glaset och skölj sedan väl med varmt vatten.

22 effektiva knep för att städa huset och undvika kemikalier - 3

Rengöring av mikrovågsugnen. Skär en citron i hälften och lägg den i en glasbehållare med lite vatten inuti. Ställ in allt i mikrovågsugnen och värm tills vattnet kokar. Vänta en eller två minuter och öppna sedan: vid det här tillfället kan även de mest envisa smutsavlagringarna lätt tas bort med en svamp.

Ta bort fettfläckar från tyger. Gnugga lite krita på fettfläcken, låt det sitta i några minuter och ta sedan bort allt med en fuktig trasa. Denna metod fungerar också på fettfläckar som har bildats på väggen. För kläder kan du också lämna krita på fläcken i några timmar och sedan blåsa av den.

Torka skor. Efter att ha tvättat ett par skor kan vi påskynda torkningen genom att fylla dem med tidningspapper.

Rengör en vattenkokare. Blanda en matsked citronsaft med lite vatten och häll i vattenkokaren. Koka i fem minuter och när den är tömd blir vattenkokaren så gott som ny.

Rengör en kaffekvarn. För att rengöra en kaffekvarn eller en kryddkvarn och även eliminera lukt, mal lite ris och tillsätt en sked bakpulver.

Rengöring av matlådor. Skrubba de smutsiga delarna av lådorna med citronsaft, vänta tills de har torkat och skölj sedan bort allt. På detta sätt har du rengjort behållarna och även eliminerat lukt.

Rengör persiennerna. Använd en ren strumpa som en handske, doppa den i en blandning av vatten och vinäger (i lika delar) och skrubba sedan för att ta bort smutsen.

Rengör avloppet i diskhon. Häll 150 gram bakpulver i avloppet och häll sedan i 125 ml vinäger. Stäng till och låt det verka i 15 minuter. Vid den här tidpunkten, skölj med varmt vatten.

Advertisement