Avfuktande växter som hjälper dig att bekämpa sommarvärmen

av Titti Carlberg

07 Juni 2024

Advertisement

Frisk luft hemma, som inte är fuktig och kvävande, är väldigt tillfredsställande när sommarens kvava temperaturer kommer, och detta kan växter hjälpa oss med. Eller åtminstone vissa av dem är bättre än andra. Så det är värt att överväga att odla dem som krukväxter om du inte redan har gjort det. Låt oss se vilka arter som är lätta att få tag på och vilka som avfuktar luften.

Advertisement

1. Murgröna (Hedera helix L.)

micaeladicorrado/Instagram

Murgröna är en av de mest underskattade och förbisedda växterna, trots att den har många fördelar. Den är dessutom väldigt lätt att odla och kan överleva under många olika förhållanden, inklusive att odla hemma i krukor och på platser som inte svämmas över av sol, vilket behövs för många andra av våra älskade krukväxter.

Dessutom visade en studie från American College of Allergy, Asthma and Immunology att murgröna kan minska förekomsten av flygande mögelsporer i slutna utrymmen. Då den suger upp fukten i hemmet kan det vara värt att prova att hänga en där det är större risk för konstant fukt och mögel!

Advertisement

2. Spjutbräken (Nephrolepis exaltata)

@mokiyaaaa/instagram

Det finns en anledning till att ormbunken, tillsammans med många andra växter som vi har listat, är bland de mest rekommenderade som dekoration i badrummet: de älskar fuktiga platser, eftersom det är där de hittar ytterligare näring för sin överlevnad. Så de befriar oss från överflödig fukt, även om de inte kan leva på torra platser. Badrummet är därför den perfekta platsen. Ännu mer för att de inte ska placeras i full sol.

3. Fredslilja (Spathiphyllum)

@thildesecher/Instagram

Om temperaturen i ditt hem tenderar att vara mild och pendlar mellan 18 och 25 grader i genomsnitt under hela året, så kan fredsliljan vara den rätta växten för dig. Den föredrar ljusa platser och behöver fukt, så den är redo att absorbera den från omgivande miljön, såväl som från jorden - som faktiskt aldrig bör förbli helt torr.

4. Luftplanta (Tillandsia)

@kebint/Instagram

Dessa epifytiska växter kan ha många olika aspekter beroende på sort, men de har alla gemensamt att de inte behöver jord för att nära sig. Faktum är att de får sin näring från bladen snarare än från rötterna, vilket är anledningen till att de fångar upp fukt från luften istället för att behöva fuktig jord. Det är därför de kan bli fantastiska allierade när det gäller att hantera luftfuktighetsnivåer och den upplevda temperaturen i hemmet, för att inte tala om att de kräver väldigt lite skötsel!

5. Pothos (Epipremnum aureum)

@suno___yuka/Instagram

Om det finns en växt som alla älskar och som är populär i bostäder, på kontor och offentliga platser, så är det verkligen Pothos. Den kräver lite vård, växer i mörka områden och det finns många sorter för att tillfredsställa allas estetiska behov. Även detta är en växt som absorberar fukt från luften, samt - som nästan alla i denna lista - kan eliminera en rejäl dos av skadliga gifter som finns i slutna utrymmen!

Advertisement

Kentia (Howea forsteriana)

@plantshopmty/Instagram

Palmen som odlas inomhus, med stort prydnadsvärde. En riktig inredningsklassiker, som är lätt att sköta och har eleganta former. Eftersom den älskar fukt, utan överdrift, tenderar denna växt också att absorbera det från den omgivande miljön för att nära sig. Det betyder naturligtvis inte att den inte behöver vattnas, men det kan vara användbart när det gäller att kontrollera inomhusklimatet.

Vilken av dessa växter är din favorit?

Advertisement