Liten balkong? Med dessa enkla inredningsknep blir den rymligare

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2024

Advertisement

Att äga en uteplats är idag en lyx som inte alla har råd med, särskilt om man bor i en stad. Av denna anledning kan även en liten balkong användas för att njuta av dagar med fint väder och kontakten med naturen.

När utrymmena är mycket begränsade kan det vara svårt att hitta ett sätt att känna sig bekväm på, men med några enkla knep går det att maximera det tillgängliga utrymmet.

Advertisement

1. Minimalism

@moj_dom_moja_inspiracija/Instagram

Minimalism är väsentligt när du inreder en liten balkong, eftersom det gör att du kan hålla golvet fritt och samtidigt ha alla nödvändiga inredningstillbehör tillgängliga. Välj möbler med en lätt struktur och undvik att överbelasta din balkong med många dekorationer på marken, välj att använda väggarna. Även räckena kan användas för inredning, till exempel för att stödja fällbord eller för planteringskärl.

Advertisement

2. Var uppmärksam på golvet

@doortjekruidher/Instagram

Golvet kan också bidra till att förstärka utrymmet: välj ljust kakel eller träplank, som ger en förlängande effekt, eller täck golvet med mattor i neutrala färger och med mönster som skapar en känsla av rörelse.

3. Vertikal trädgård

@treemendous/Instagram

Oavsett om du älskar grönsaksträdgårdar eller prydnadsväxter, dra fördel av utrymmet på höjden genom att skapa en vertikal trädgård på väggen och häng dina växter i hängande krukor, du kommer att kunna dekorera din balkong genom att lämna utrymmet på golvet fritt och samtidigt göra miljön både avkopplande och mysig. Även små planteringskärl på marken med klätterväxter som klättrar upp på väggen och sträcker sig till taket kan hjälpa dig att göra miljön vackrare och rymligare.

4. Hängande möbler

@mobilirebecca/Instagram

Vi har redan pratat om frukostbord som är fästa i räcket, men sittplatserna kan också hängas från väggarna eller taket för att lämna utrymmet på golvet friare och ge en illusion av större rymd. Välj hängmattor för dina stunder av avkoppling eller upphängda gungor för stunder av sällskap.

5. Använd färg

@stencil_by_himashi/Instagram

Färg är också viktigt för att maximera det tillgängliga utrymmet. Välj ljusa, neutrala färger för att öka ljuset och lägg till ljusgröna växter och mättade färgdetaljer och mjuka möbler eller färgglada hängande dekorationer, för att ge djup till utrymmena.

Advertisement

6. Multifunktionella möbler

@reformadeunpiso/Instagram

Multifunktionella möbler kan också bidra till att göra miljön visuellt större: bänkar och förvaringsbord löser faktiskt förvaringsbehov utan att tvinga dig att välja ett separat skåp och gör att du kan hålla din balkong friare från föremål. Dessutom kommer dessa möbler att vara ett mycket värdefullt hjälpmedel för att upprätthålla ordningen, vilket är grundläggande  för små miljöer som vi vill få att se större ut.

Vilka strategier har du använt för att maximera utrymmet på din balkong?

Advertisement