DIY sminkborttagningsservetter: förbered dem själv, även återanvändbara

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2024

Advertisement

Det finns många tillfällen i dagens liv då det kan vara användbart att ha sminkborttagningsservetter till hands, varför det ofta händer att man köper dem. Men tänk om vi kunde förbereda dem själva? Gärna med naturliga och milda ingredienser, eller på ett sådant sätt att de också kan återanvändas och därmed spara pengar och hjälpa miljön? Tja, det kan göras, och vi visar dig omedelbart hur.

Advertisement

Gör-det-själv sminkborttagningsservetter med naturliga ingredienser

En glasburk med sminkborttagningsdynor inuti

Creativo

När du reser, eller till och med redo på badrumshyllan för att ta bort smink med ett enda drag när vi är trötta efter en hektisk dag: ett paket våtservetter kan alltid vara användbart. Och om vi skulle vilja göra dem med naturliga ingredienser, för att bättre anpassa dem till våra behov och anpassa dem lite, så kan vi göra det.

Allt du behöver är:

  • En glasburk att lägga dem i
  • En skål för att blanda ingredienserna (kanske med en pip för enkel upphällning)
  • Bomullsdisketter
  • Vatten (ännu bättre om destillerat)
  • Jojobaolja
  • Trollhasselolja
  • Babyolja 
  • Eterisk olja av lavendel
  • Vitamin E i olja

Tillvägagångssätt

1.      Häll de olika vätskorna i skålen i dessa doser: 350 ml vatten, en halv tesked jojobaolja, en halv tesked trollhasselolja, en kvarts tesked babyolja. Blanda väl

2.      Tillsätt sedan två droppar lavendelolja och en halv tesked vitamin E.

3.      Häll lite av produkten i botten av glasburken

4.      Lägg i två eller tre bomullsdisketter och tryck till så att de blötläggs i vätskan.

5.      Tillsätt lite vätska och lägg i fler disketter.

6.      Fortsätt att trycka på staplade disketterna tills du fyllt burken eller använt all produkt du har förberett. Bomullsdisketterna ska inte flyta i vätskan alls och inte heller vara för torra.

Det är viktigt att burken sluter tätt, så att dina sminkborttagningsservetter inte torkar ut snabbt. Användningen blir precis som de du köper!

När du använder hemmagjorda kosmetiska produkter är det alltid en god idé att se till att du inte får allergiska reaktioner mot någon av ingredienserna: prova därför att gnugga en liten mängd produkt i armbågskroken och övervaka den i åtminstone 24 timmar, upp till 48. För alla reaktiva fenomen uppstår, kontakta läkare.

Advertisement

Återanvändbara sminkborttagningsservetter

En person som tar en sminkborttagningsdyna från en glasburk

Creativo

Om du också är intresserad av att undvika att använda engångsbomullsrondeller, såvida de kanske inte är gjorda av etiskt odlad bomull, kan du också prova att skapa ditt eget utbud av återanvändbara sminkborttagningsservetter.

Vad som är annorlunda, som du nog kan föreställa dig, är just stödet: istället för bomullsrondeller används något annat material. Faktum är att det redan finns många återanvändbara alternativ baserade på vegetabiliska fibrer, som bambu- eller hampaskivor; samt de i mikrofiber. De tvättas och återanvänds många gånger, vilket gör att du med ett enda köp generellt täcker behoven för månader och månader, eller ännu mer beroende på dina vanor.

Så vi skulle kunna göra en naturlig DIY-produkt för att blötlägga dessa kuddar precis som ovan, men att använda en pålitlig flytande sminkborttagare fungerar också.

Dessutom finns det de som utövar konsten att återvinna för att göra sina egna återanvändbara sminkborttagningsdynor (som vi sedan skulle kunna göra om till våtservetter för att ta bort smink): du kan faktiskt använda rester av gamla lakan, örngott, handdukar. Det enda man ska vara försiktig med är att undvika att använda material som kan vara lite för sträva mot huden, speciellt när vi vill ta bort ögonsmink. Därför måste tygerna vara mjuka, och det är alltid bäst att undvika att använda absorberande papper som hushållspapper – även om det, när det väl har blötts i produkten, mjuknar avsevärt.

Självklart ska valfri bomullsdiskett eller tygbit sedan tvättas i de högsta temperaturer den tål, eller i alla fall med desinficerande tillsatser (ej blekmedel) som det inte är någon fara att använda på material som kommer i kontakt med huden igen.

Skulle du vilja testa att förbereda dina egna sminkborttagningsservetter?

Advertisement