DIY-vaniljparfym: ta reda på hur du gör en enkelt hemma

av Hilda Maria Morgan

21 Juli 2022

DIY-vaniljparfym: ta reda på hur du gör en enkelt hemma
Advertisement

Doften av vanilj är verkligen uppenbar: söt, krämig, omslutande, den används för att smaksätta en enorm mängd sötsaker och är bland de mest populära dofterna även till kosmetiska produkter (duschgel och kroppskrämer framför allt) samt till de för tvätt. Mycket ofta är det dock en artificiellt erhållen arom som är så jolmig att den går även till huvudet.

Den naturliga lukten av denna växt är dock mycket mer delikat och subtil, verkligen oemotståndlig. Vi kan till exempel uppskatta den när vi i köket använder frön från vaniljstång till olika recept. Och det är de som kan användas till en gör-det-själv-vaniljparfym.

Advertisement
Pixabay, Pexels

Pixabay, Pexels

Vad behövs

 • 1 vaniljstång.
 • 3 matskedar av en vegetabilisk olja som fungerar som bärarolja: du kan använda en solrosolja av god kvalitet, eller till och med sötmandelolja. Druvfröolja och safflorolja rekommenderas också som utmärkta alternativ.
 • För att ytterligare smaksätta din parfym kan du lägga till eteriska oljor. Bergamott eller apelsin (30 droppar) och cederträ (5 droppar) passar bra tillsammans.
 • Om du vill kan du även lägga till 2 eller 3 droppar E-vitamin.
 • Parfymen kommer att förvaras i infusion i en glasbehållare.
 • En glasflaska för att lagra den färdiga produkten. Eftersom den har en oljig konsistens är det bäst att använda en pipett, men det fungerar även med en sprayflaska.

Tillvägagångssätt:

 1. Skär vaniljstången på längden och ta fröna och lägg dem i glasbehållaren
 2. Skär vaniljstången i små bitar och lägg dem i behållaren också
 3. Tillsätt vegetabilisk olja
 4. Stäng behållaren med locket och förvara den på en sval, mörk plats i 2 veckor, skaka flaskan ungefär var tredje dag.
 5. Efter den tiden, tillsätt eteriska oljor och vitamin E om du vill.
 6. Du kommer nu att behöva extrahera endast oljan och lämna bitarna av vaniljstång inuti behållaren med infusionen. Du kan använda dig av en pipett.

Detta recept är alkoholfritt och därför mycket skonsamt mot huden även om den har en fet konsistens som skiljer sig från de vanliga parfymerna. Du kan få mer information här.

Skulle du vilja göra denna parfym?

Advertisement