Citroner i duschen: det naturliga botemedlet för en lysande och väldoftande rengöring

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2024

Advertisement

En ren och glänsande dusch skapar en välkomnande miljö, en som uppmuntrar dig att koppla av. Om vi ​​däremot märker märken av smuts eller kalkavlagringar, kanske till och med en obehaglig lukt, blir tanken på att gå in och duscha omedelbart mindre attraktiv. Regelbunden rengöring av detta utrymme är viktigt, och vi kan göra det med specifika rengöringsmedel, men också med huskurer. Att använda till exempel citroner fungerar både för att eliminera fet smuts och kalkavlagringar och lämnar samtidigt en behaglig fräsch citrusdoft efter sig!

Advertisement

Citroner för en glänsande duschkabin

Needpix

Att använda citroner för att tvätta ytor hemma är ett avgjort grönt och effektivt val! Det är det minst förorenande än något annat rengöringsmedel eller alternativt botemedel som finns, de har förmågan att lösa upp smuts och även eliminera spår av kalkavlagringar, speciellt om de inte är precis gamla och stora. Detta är därför något vi kan använda dem för rutinmässig duschrengöring, eller åtminstone som ett alternativ då och då till vanligt spraytvättmedel, och använda till våra hushållssysslor.

Dessutom går det, för denna typ av rengöring, också bra att använda citroner som börjat bli dåliga, de som vi inte längre känner för att använda till matlagning.

Faktum är att du måste använda halverade citroner, men stora klyftor kan också fungera bra – vilket hjälper oss att använda de bitar som stått i kylen för länge men som fortfarande har lite saft i sig. Förutom citron behöver du bikarbonat, en produkt som du med säkerhet nästan alltid har hemma.

Hur används de? Det är superenkelt: ta citronen som är skuren på mitten, strö lite bikarbonat på den (eller doppa den skurna delen på ett fat med bikarbonat) och sedan gnuggas allt direkt på glaset, som om det vore en lätt nötande svamp. Så fort det blir behövs tillsätter du mer bikarbonat och fortsätter med regelbundna rörelser, börja från toppen av väggarna i duschkabinen och fortsätt nedåt. Insistera på alla punkter där vi märker tvålrester eller spår av kalk.

Sedan sköljer man direkt med duschmunstycket, tar kanske bort det mesta av vattnet med en skrapa och torkar till sist allt med en mjuk trasa, för att undvika de vitaktiga spår som vattnet lämnar, speciellt när det är hårt.

Advertisement

Ett alternativ från samma "familj": citronsyra

Natural Drop/Amazon

Om vi ​​vill använda oss av alla de egenskaper av avfettning, inklusive antibakteriella och anti-kalkegenskaper som citronerna har även om vi inte har några hemma, kan vi göra det genom att använda citronsyra.

Du behöver:

  • en liten kastrull
  • 200 ml vatten
  • 60 gram citronsyra
  • en skål eller en sprayflaska
  • Några bitar hushållspapper

Tillvägagångssätt:

1.      Koka upp vattnet i kastrullen

2.      Lös upp citronsyran i den

3.      Vänta tills det svalnat och häll växelvis i skålen eller sprayflaskan.

Skålen är bekvämare om du vill eliminera spår av kalkavlagringar eller envis smuts: blöt hushållspappret inuti blandningen i skålen, krama ur dem lätt och få dem att fästa vid duschkabinens glas. Täck alla "svåra" områden och låt det agera i en minut. Ta sedan bort papperet och använd en trasa eller svamp för att ta bort smutsen som kommer att ha lösts upp och mjuknat av citronsyran. Fortsätt sedan tvätta som vanligt.

Sprayflaskan används för att spraya produkten direkt på glaset (eller till och med på trasan först, om du föredrar det) och för den sedan över hela duschkabinen, precis som ett specifikt rengöringsmedel.

Tänk på att skölja väl och torka direkt i båda fallen, så kommer du att se att glaset blir lika blankt som om det vore nytt, samt behagligt doftande av citron!

Advertisement