Balkong och trädgård med antimyggväxter: upptäck de essenser som dessa irriterande insekter uppskattar minst

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2024

Advertisement

Varje år återvänder för att attackera oss, och situationen tycks bli som värst varje gång vi lämnar de kalla temperaturerna bakom oss. Vi pratar om myggor, irriterande och potentiellt farliga insekter för vår och våra husdjurs hälsa, som vi därför gör allt för att få bort från våra hem. Om du har en trädgård eller en balkong eller också stora planteringskärl i fönstren kan du ta hjälp av vissa växter vars aromer upplevs som riktigt obehagliga för myggor.

Advertisement

Citrongräs (Cymbopogon)

Obsidian Soul/Wikimedia Commons

Om klimatet, eller snarare jorden, är fuktigt, kan du ge citronella en chans, det är kanske den bästa bland de essenser som kan stöta bort myggor. Den bör vattnas regelbundet på våren och sommaren, men från oktober och framåt är det möjligt att minska bevattningen och till och med avbryta vattnandet helt. Den har formen av ett gräs, med sin buske av långa, tunna blad, och på prydnadsnivå kan den användas både i mitten och i kanten av en rabatt av växter som har liknande jordbehov.

Advertisement

Lavendel (Lavandula L)

Pixabay

Av alla dofter är nog den som är populärast för oss människor lavendel, som dock upplevs som obehaglig för myggor. Men den älskas också av pollinerande insekter, så det är den perfekta kombinationen för att dekorera och ge fördelar åt oss alla, inklusive miljön. Plantera lavendel i rabatterna runt huset, men överväg också att odla den i krukor på balkonger, terrasser och fönsterbrädor som finns i ett soligt läge!

Eukalyptus (Eucalyptus)

Rexness/Wikimedia Commons

Eukalyptus är att föredra som val för den som har en trädgård, eftersom den växer till ett väldigt stort träd. En riktig jättevakt mot myggor alltså! Du kan dock även prova att odla den inomhus eller på balkongen – även om det blir en växt som kommer behöva följas lite närmare. Den gillar inte ett klimat som är för kallt men inte heller överdrivet varmt: den älskar solen men föredrar en medeltemperatur mellan 5 och 15 grader. En extra förmån? Dess unga grenar producerar runda blad, som är mycket populära inom inredning!

Pepparmynta (Mentha × piperita)

Lazaregagnidze/Wikimedia Commons

Behöver du något som snabbt fyller det tillgängliga utrymmet, är anspråkslöst, väldoftande och älskas av bin och fjärilar? Då är mynta det perfekta valet: det räcker med några få plantor och inom ett eller två år har du ett täcke av växter med mörkgröna blad och sedan fina lila blomställningar. Så fort man för en hand över mynta släpps den omisskännliga fräscha och balsamiska doften, det är verkligen en växt som ger en otrolig behållning!

Tagetes (Tagetes)

Needpix

Om fokus däremot ligger på färgen som garanteras av blommorna, så är tagetes en som är mycket lättodlad och som lätt förökar sig på egen hand. Med sina dubbla kronblad av gula till mörkröda kronblad finns nästan ändå inte två identiska blommor på samma planta, och den visuella effekten av flera plantor placerade sida vid sida är underbar. De används också i många traditionella ritualer runt om i världen, med tanke på hur enkelt det är att odla dem i mängd! Om vi ​​betänker att de har en lukt som inte är märkbar för oss men som är obehaglig för myggor, krävs det inte mycket för att bestämma sig för att ta med dem till våra gröna hörn.

Vilka av dessa växter skulle du föredra att odla?

Advertisement