Avskräck råttor med rätt växter: 6 sorter med starka dofter

av Titti Carlberg

25 Mars 2024

Avskräck råttor med rätt växter: 6 sorter med starka dofter
Advertisement

Att se en råtta i sin trädgård kan vara en skrämmande och störande upplevelse: råttor är sociala varelser och om du har sett en finns det säkerligen fler. Frestelsen att ta till kemiska repellerande medel för att snabbt bli av med dem är förvisso stark, men istället för att ta till dyra lösningar som förmodligen är skadliga för miljön och hälsan kan man välja ett naturligt men lika effektivt tillvägagångssätt.

Faktum är att det finns några sorters växter som har en intensiv doft vilka fungerar som naturliga repellerande medel mot råttor som hjälper oss att göra oss av med dem.

Advertisement

1. Lagerblad

1. Lagerblad

AlexMullerSA/Reddit

En aromatisk växt som används i många kök för att smaksätta maträtter, lagerblad är lätt att odla i trädgården och det är en otrolig och oväntad hjälp mot råttor. Man kan också sprida ut några blad nära de platser där råttor kan ta sig in i huset, eller bredvid skafferiet. Faktum är att råttorna håller sig borta från lagerblad på grund av att den är giftig för råttor.

Advertisement

2. Basilika

2. Basilika

MaxaAberdeen/Reddit

En annan aromatisk växt som odlas i många människors trädgård för dess användbarhet i matlagningen är basilika. På fönsterbrädor eller balkonger, men även vid entrén är basilika ett utmärkt avskräckande medel mot råttor som inte gillar luktenTorkade basilikablad, på samma sätt som lagerblad, blir också användbart i skafferiet eller i ett annat område där du har hittat spår av dessa ovälkomna gäster.

3. Vitlök

3. Vitlök

Johnathon1069DYT/Reddit

Svavelföreningarna som finns i vitlök är ansvariga för dess fördelaktiga egenskaper det ger i vår kropp, men det är också ett utmärkt avskräckande medel mot möss och insekter: man kan odla vitlök på balkongen, förbereda en lösning att spraya i de förmodade punkterna där de tar sig in eller använda dess eteriska olja för att få parasiterna att försvinna på ett ögonblick.

4. Euphorbia

4. Euphorbia

Syrio/Wikimedia Commons

Även känd som rävtörel, Euphorbia används ofta i grönsaksträdgårdar för att hålla dessa små djur borta och det har visat sig vara väldigt användbart mot råttor och möss: plantera den nära husets ingång och i trädgården för att avvärja irriterande gäster. Var noga med att alltid bära handskar när du hanterar växten eftersom dess saft är giftig och kan irritera huden. Var särskilt försiktig om du har barn eller husdjur hemma.

5. Mynta

5. Mynta

donn_12345678/Reddit

En annan växt som är väl utspridd i grönsaksträdgårdar och trädgårdar för dess användbarhet i köket, mynta är jätteenkel att odla, både i mark och krukor, den kan dessutom visa sig vara väldigt användbar mot råttor och möss som inte gillar dess arom. Av denna anledning är pepparmynta särskilt effektiv tack vare dess intensitet.

Advertisement

6. Calendula

6. Calendula

longshotblonde/Reddit

Slutligen, om man föredrar blommande arter framor de aromatiska, är rekommendationen att man skaffar några calendula. Denna växt innehåller nämligen en förening som är giftig för råttor och andra skadedjur och som lätt hjälper till att hålla dem borta från ens hem. Placera krukor med ringblommor vid husets entré, på fönsterbrädorna eller som bårder i rabatter och på uppfarten. Mössen kommer snabbt att försvinna från trädgården.

Och du, vilka metoder använder du för att hålla råttor borta?

Advertisement