Kiselgur: den organiska insekticiden för användning både inomhus och i trädgården

av Titti Carlberg

26 Mars 2024

Kiselgur: den organiska insekticiden för användning både inomhus och i trädgården
Advertisement

Ett ätbart pulver gjort av fossiler, som även fungerar som ett insekticid: finns det något annat mirakelmedel som kan skryta med dessa (och många andra) användningsområden? Kiselgur eller kisel. Det ser ut som ett mjöl, knappt märkbart och lätt, det har visat sig vara en miljövänlig lösning för att bli av med många parasiter som kan angripa både huset och trädgården. Låt oss se mer.

Advertisement

Vad är kiselgur?

Vad är kiselgur?

epicofnature/Etsy

Kiselgur kommer från en klar, mycket porös och spröd sedimentär bergart, sammansatt av kiselhaltiga skal av kiselalger, det vill säga encelliga vattenväxter av mikroskopiska dimensioner. Kort sagt "fossilt mjöl".

Det används som ett kraftfullt bekämpningsmedel i hönshus och stall, med tanke på att det inte har några kontraindikationer om djuren kommer i kontakt med det, vilket gör det säkert att använda hemma, om man har fyrbenta vänner.

Kiselgur fungerar som ett naturligt insekticider, särskilt effektivt mot leddjursinsekter, såsom bladlöss, kvalster, fjällinsekter, kackerlackor, vägglöss, fästingar, silverfiskar och många andra. Specifikt insinuerar detta damm sig själv i sprickorna i insekternas exoskelett, vilket irriterar dem, och det är kiselalgernas förmåga att absorbera lipider från isekternas ytterhud som orsakar död på grund av uttorkning.

Eftersom det verkar i kontakt med insekter som har ett exoskelett, vilka är de som ofta angriper hus och växter, men inte är skadligt för bin, fjärilar och andra flygande insekter, anses det också vara ett säker insektsmedel även för naturen.

Advertisement

Användning av kiselgur

Användning av kiselgur

Reddit

Det bästa sättet att använda detta pulver är torrt: strö bara en liten mängd runt omkretsen av ditt hem, nära fönsterbrädor eller varhelst du märker oönskad insektstrafik, så kommer det att fungera som en barriär. Överdriv dock inte med doserna: en för stor mängd kan få djuren att gå över styr.

Det finns också metoder för användning i flytande form. Cirka 30 gram per liter räcker i en sprayflaska som ska skakas varje gång före sprayning: detta är i själva verket inte ett lösligt pulver så man måste sprida ut det i vätskan genom att skaka väl på flaskan. Den flytande lösningen, med tanke på att den inte är jämnt fördelad i mediet (vattnet), kan vara mindre effektiv än torr administrering.

areumdw-/Reddit

areumdw-/Reddit

Om man istället vill skydda växter från bladlöss och nyckelpigor, är det bara att sprida ut pulvret på jorden vid växterna eller till och med spraya lite av den flytande blandningen på själva växten.

Behandlingens varaktighet varar så länge kiselmjölet ligger kvar där vi har placerat den och det är inga problem om den blir lite blöt eller lerig. Men om den sköljs bort av ihållande regn eller bevattning är det dags att applicera lite mer. Det finns också de som rekommenderar, just för att göra jorden mer kapabel att fästa vid växten eller förbli på marken, att tillsätta olika sorters olja som inte är skadliga för växterna, såsom mineralolja (även utmärkt som insekticid i jordbruket), eller pinolenbaserade produkter.

Om insekter i ditt hem eller på växter är ett problem du ofta är tvungen att ta itu med, prova då med detta mjöl!

Advertisement