Berika din trädgård med en pool ovan marken: arrangemangen för att göra den naturskön

av Titti Carlberg

30 April 2024

Advertisement

En pool berikar alltid en trädgård och skapar ett oefterhärmligt utrymme för avkoppling och njutning. Det kan dock ibland vara svårt att installera en mur eller nedsänkt pool, med alla problem (och kostnader) som schaktningen medför. Faktum är att det är mycket enklare att välja en pool ovan mark: de kostar mindre och, med rätt idéer, kan de vara väldigt natursköna och bekväma.

Advertisement

Välj den perfekta ramen

@endlesspools/Instagram

Det finns många bassängmodeller att välja mellan, inte bara vad det gäller form och storlek utan även när det gäller strukturer och finish, så att vissa faktiskt redan är snygga att titta på utan att lägga för mycket detaljer runt omkring den. Det enda som behövs då är att placera den i det lämpligaste hörnet i trädgården, med lite snygga växter för att rama in den (som framför allt inte konstant smutsar ner vattnet).

Advertisement

2. Stock tanks pools

@jordanholderhome/Instagram

Ett av de mest populära valen under det senaste decenniet är de så kallade stock tanks pools det vill säga galvaniserade metallkar som används för att vattna betande boskap men som har omvandlats till små bassänger. De är lite större an barnbassänger, men inte lika stora som de klassiska ovanjordbassängerna, även de minsta. Ett utmärkt robust val.

3. Träplattform

harvey_house_austin/Instagram

Både stock tanks pools och ovanjordsbassänger kan göras mycket snyggare och framför allt mer bekväma att använda genom att utrusta dem med en upphöjd plattform i nivå med själva poolkanten och tillgänglig med trappsteg. En struktur som förvandlar den till en fast dekoration av trädgården, men underlättar tillgången till vattnet och skapar ett utrymme för att kunna koppla av på bassängkanten!

4. Anpassa de minimala ovanjordbassängerna

hannahreesor__ /Instagram

Det råder ingen brist på idéer för att göra ovanjordbassängen unik, som att dekorera botten med mosaik, och imitera de nedsänkta bassängerna.

5. En rutschkana för en minnesvärd sommar

stocktankpool/Instagram

Om bassängen ska användas även av barn, tänk då hur kul de kan ha genom att åka ner i vattnet på en rutschkana! Och här ser vi den fantastiska idén av någon som dessutom skapade ett tillhörande slott! Det skulle vara som att ha en vattenpark i minityr hemma.

Advertisement

6. Murad beklädnad

@ finnfamilyfarm/Instagram

Ovanjordbassäng ja, men det betyder inte att den inte kan göras till ett permanent inslag i trädgården med murverk. Tegelstenar, betong och till och med stenar och annat: beroende på vilken effekt man vill uppnå i landskapet som kommer att fungera som bakgrund. Du kan välja många olika alternativ.

7. Murverk och trä

@houseofharvee/Instagram

Poolen ovan marken  är innesluten av en murad kant på två sidor och omgiven på de andra av ett trägolv med en bekväm trappa. Vilken lite trädgård som helst kan förvandlas till en liknande oas.

Advertisement

8. Evighetspool

@shippingcontainer2024/instagram

Ett mer ambitiöst projekt: en ovanjordskonstruktion som dock bara kommer att sticka ut helt från ytan på ena sidan. Det är vad som händer när en så kallad "containerpool" det vill säga en bassäng gjord av en container, en sådan som transporteras på stora fartyg, installeras i en trädgård och förvandlats till en "fribärande" bassäng, just för att den utnyttjar sluttningen som gör den riktigt bekväm att bada i. En evighetspool i trädgården!

9. Medelhavscharm

oliviathebaut/Instagram

Vit gips och medelhavsväxter: en grund bassäng, som ett stort badkar, men skapat just för att anpassa sig till trädgårdens storlek. Den gör att du vill koppla av i lugn och ro hela sommaren!

Advertisement

10. Ovanjordbassängen på balkongen

diamondspas.com

Minispa på balkongen: en lösning endast för riktigt stora balkonger eller terrasser, kanske avskärmade med växter för att skapa avskildhet. Helt klart en lyxuppsättning, verkligen oemotståndlig!

Vill du ha en ovanjordbassäng hemma hos dig?

Advertisement