Den mycket enkla metoden för att återställa en non-stick stekpanna med hjälp av salt

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2023

Den mycket enkla metoden för att återställa en non-stick stekpanna med hjälp av salt
Advertisement

Det är svårt att hitta ett kök utan en eller flera non-stick-stekpannor: de är den mest använda typen av stekpanna, tack vare beläggningen som förhindrar att maten fastnar i botten vilket gör att du kan laga mat även med mindre fett. Det är dock också sant att beläggningen med tiden förstörs, särskilt om vissa livsmedel får koka för länge, resterna bränns fast och det blir problematiskt att eliminera dem.

När du försöker diska en stekpanna som har förlorat sina non-stick-egenskaper kan du omedvetet göra misstag: efter att ha försökt använda de vanliga metoderna kanske du vill skrapa bort smutsen, men detta ska alltid undvikas. Och även vissa ämnen som i liknande fall, på andra material, fungerar som magi (som i fallet med vinäger), är dock inte särskilt lämpliga i dessa situationer.

Det finns dock ett botemedel som florerar på nätet och som verkar fungera alldeles utmärkt för att återställa non-stick-beläggningen, och det är saltbaserat!

Advertisement

Förstörd non-stick-stekpanna: ska du kasta den?

Förstörd non-stick-stekpanna: ska du kasta den?

pxhere.com

Vi vet alla att när en non-stick-stekpanna är alltför skadad, det vill säga när beläggningen är praktiskt taget omöjlig att återställa, måste du slänga den – eller kanske återvinna den med kreativt hantverk! Men när kan man fortfarande återställa den?

Det som hjälper oss att förhindra att mat fastnar under tillagningen är teflon, ett kemiskt ämne som, så länge stekpannan är i gott skick och förblir intakt, inte skapar hälsoproblem. Men allt eftersom tiden går kan det ämnet brytas ner och bli farligt, och det finns även andra situationer att hålla under kontroll.

  • Var därför uppmärksam på stekpannans yta: om dess form ändras, om den inte längre är helt slät och platt, kommer maten inte att tillagas jämnt. Då är det bättre att göra sig av med stekpannan.
  • När beläggningen ändrar färg: om den blir väldigt mörk, och det inte beror på bränd mat på ytan, är det dags att kasta stekpannan.
  • Om det finns djupa repor: där är det uppenbart att beläggningen har påverkats. Mycket lätta och ytliga repor är redan ett larm, men när de är mycket tydliga och du till och med kan se metallen under, bör stekpannan kastas.

Advertisement

Saltmetoden för non-stick-stekpannor

Saltmetoden för non-stick-stekpannor

Creativo

Men om det fortfarande finns hopp om att återställa stekpannan kan du prova detta botemedel, för vilket du behöver vatten, diskmedel och bordssalt.

1.       Diska stekpannan med ljummet vatten, diskmedel och en mjuk svamp. Använd aldrig slipande verktyg.

2.       Torka stekpannan ordentligt.

3.       Ställ stekpannan på en het spisplatta. Du måste hålla den där precis tillräckligt länge för att den ska värmas upp – du bör faktiskt inte ha kastruller och stekpannor på spisen utan mat inuti att laga mat.

4.       Så fort det värms upp lite, häll i rejält med salt och skaka stekpannan i handtaget för att fördela saltet jämnt över hela botten.

5.       Låt den stå på spisen i några minuter.

6.       När saltet blir brunt och får en gyllene färg (som farinsocker), ta bort den från värmen och släng saltet. Det kan även vara användbart för avlopp i handfat eller toalett!

7.       Låt stekpannan svalna tillräckligt för att du inte ska riskera att bränna dig och ta lite hushållspapper, blöt det och vrid ur det och för det över stekpannan.

Vid denna tidpunkt bör stekpannan vara redo att användas för matlagning igen, och kommer att ha fått tillbaka sina non-stick-egenskaper. Många har provat detta trick och det genererar stora siffror på sociala medier och de säger sig vara nöjda. Skulle du prova det?

Advertisement