4 miljövänliga recept på hemgjorda diskmaskinsmedel

av Hilda Maria Morgan

24 Maj 2024

Advertisement

Om du regelbundet använder diskmaskinen hemma för daglig disk av porslin och glas, vet du med säkerhet att diskmaskinsmedel kan vara särskilt dyrt och ha stor inverkan på månadsbudgeten för hushållets utgifter.

Med hjälp av enkla och naturliga ingredienser har du dock möjligheten att göra hemgjort diskmedel som fortfarande garanterar helt ren disk utan att göra alltför stor påverkan på plånboken.

Advertisement

1 - Citrondiskmedel till diskmaskinen

Ingredienserna för ett gör-det-själv-diskmedel gjort av citroner som står på en köksbänk

Reddit

En mycket användbar första ingrediens för att förbereda ett gör-det-själv-diskmedel är färska citroner.

Kombinera citronsaft med salt och vinäger för att skapa ett flytande diskmedel perfekt för att både diska för hand och i diskmaskinen.

Se till att blanda alla komponenter noggrant för att undvika förekomst av rester (till exempel citronskal) för att få en enhetlig och lätt gelatinös lösning.

Efter beredningen kan du förvara detta diskmedel i rumstemperatur i flera månader utan att det blir dåligt. Dessutom kan du förvara det i återanvändbara behållare, som glasburkar eller återvunna flaskor.

Advertisement

2 - DIY-diskmedelstabletter

Frysta DIY-tvättmedelskuber

@leilavanora / Reddit

Om du istället för flytande diskmedel föredrar tablettform, kan du skapa den hemma med bikarbonat, lite flytande diskmedel och avmineraliserat vatten.

Kombinera alla ingredienser med några droppar eterisk olja (till exempel citron eller apelsin) för att ge en lätt doft och fyll isbitsformar med blandningen.

Låt sedan allt stelna i några timmar och sedan är tabletterna redo att användas direkt i diskmaskinen. Du kan sedan förvara dem i en glasburk.

3 - Bikarbonatdiskmedel

En glasburk med tvättpulver

@Ciaralauren93 / Reddit

Med bikarbonat kan du också skapa ett annat halvflytande diskmedel.

Kombinera ett glas bikarbonat med ett halvt glas flytande Marseille-tvål, ta dubbelt så mycket bikarbonatet i relation till mängden tvål för att undvika överskott av skum.

4 - Diskmedel med salt

En balja med diskmedelspulver och en flaska eterisk olja

@kjodle / Reddit

Även med finkornigt salt och bikarbonat kan man skapa ett utmärkt gör-det-självdiskmedel till diskmaskinen: blanda helt enkelt ihop en sked bikarbonat, en sked fint salt och en tesked klassiskt diskmedel.

Efter att ha blandat alla ingredienser väl, tillsätt dem i det avsedda facket i diskmaskinen och starta den diskcykel du brukar köra.

Att använda dessa praktiska gör-det-själv-lösningar för diskmedel är inte bara ett ekonomiskt alternativ som kan hjälpa dig att avsevärt minska din månatliga rengöringsproduktbudget, utan det är också ett miljövänligt val som avsevärt minskar din miljöpåverkan jämfört med industriella rengöringsmedel.

Advertisement