Planteringsbehållare av gamla däck? Varför det är bättre att utvärdera alternativa lösningar

av Titti Carlberg

26 Mars 2024

Planteringsbehållare av gamla däck? Varför det är bättre att utvärdera alternativa lösningar
Advertisement

Att återvinna föremål för att skapa inredningstillbehör och dekoration för sitt hem eller sin trädgård är en idé som inte bara gynnar ens ekonomi utan är dessutom miljövänlig och gör ens hem trevligare och mer funktionellt.

Bland de många föremål som ofta återvinns för andra ändamål än deras ursprungliga finns utan tvekan gamla däck, som lätt lämpar sig för många andra funktioner. De kan förvandlas till ett bord, en soffa, stolar, fåtöljer, sittpuggar, husdjursbäddar, men också ljuskronor, paraplyställ, lekplats för barn och planteringskärl, men detta är bara några av de projekt man kan göra med gamla däck.

Men vissa hävdar att användningen av detta material för att skapa planteringskärl till trädgården eller grönsaksträdgården inte är en bra idé på grund av de möjliga olägenheterna som denna praxis kan orsaka. Vilka är dessa nackdelar och vilka material kan man använda för sin plantering istället? Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Möjliga nackdelar med gamla däck som planteringsbehållare

Möjliga nackdelar med gamla däck som planteringsbehållare

Marco Verch/Flickr

Att återvinna gamla däck bidrar till att minska problemet med avfallshantering och att återanvända dem i trädgården kan därför verka som både en ekonomisk och hållbar lösning. Så, varför är det kanske inte en bra idé att odla plantor i planteringskärl gjorda av gamla däck?

Anledningen finns i deras sammansättning: faktum är att ett däck består huvudsakligen av naturligt och syntetiskt gummi, men det finns även många ämnen inuti däcket på grund av vulkaniseringsprocessen de utsätts för under tillverkningen: svavel, tungmetaller och polycykliska ämnen, potentiellt skadliga inte bara för vår hälsa utan också för miljön.

Även om deras anhängare hävdar att dessa ämnen frigörs endast när däcken bränns, har detta material varit utsatt för tidens gång och kan ha släppt ut dessa potentiellt skadliga ämnen i jorden i olika nivåer: 

  • utsläpp av mikroplast kan lätt vara orsaken till föroreningen av floder och akviferer efter regn;
  • växter som odlas i jorden där däcken har släppt ut dessa potentiellt skadliga ämnen kan absorbera dem genom sina rötter;
  • det kan vara skadligt för människans hälsa att konsumera dessa växter.

Advertisement

Vilka material är bäst som planteringskärl

Vilka material är bäst som planteringskärl

Pexels

Så, vilka material kan vi använda för att skapa planteringar i trädgården? Det finns olika ekonomiska och ekologiskt hållbara material som man kan använda i sin trädgård:

  • oanvända behållare: alla gamla behållare som är tillräckligt stora kan förvandlas till ett planteringskärl: badkar, skottkärror, cyklar, men även hinkar, fat och kastruller kan få nytt liv i trädgården;
  • Trä: estetiskt tilltalande och ekologiskt hållbara, träkrukor är också otroligt enkla att skapa och för detta ändamål kan man använda enkla återvunna brädor, den enda försiktighetsåtgärden som behövs är att använda obehandlat trä till odling av grönsaker avsedda för konsumtion;
  • terrakottakrukor: gjorda av naturlig lera och utmärkta för växternas hälsa tack vare dess porositet. Terrakottakrukor är perfekta för växterna och ett av de mest eko-hållbara valen.;
  • komposterbara planteringskärl: idag kan man äntligen hitta komposterbara planteringskärl gjorda av organiskt material, perfekt för unga skott och växter som är avsedda för omplantering. De kan enkelt stoppas ner vid omplanteringen och det smulas på ett naturligt sätt.

Är du fortfarande säker på att du vill förvandla dina gamla däck till planteringskärl?

Advertisement