Värmefilt: hur tvättar man den bäst och hur ofta?

av Titti Carlberg

10 Mars 2024

Värmefilt: hur tvättar man den bäst och hur ofta?
Advertisement

Sedan många år tillbaka är värmefiltar vanligt förekommande, det vill säga filtar som drivna av el kan värma upp och ge en behaglig känsla av komfort. Vem skulle inte vilja befinna sig inlindad i en mjuk och varm filt medan det dåliga vädret råder utanför huset och regnet bara öser ner? En idyllisk scen där det enda som saknas är en bra bok, en öppen spis och en varm dryck för att fullborda bilden.

Men, idyll åsido, som alla filtar behöver även denna sort tvättas, annars finns det risk för fläckar och dålig lukt. Frågan är: hur gör man det utan att riskera förstöra den?

Advertisement

Hur fungerar en värmefilt?

Hur fungerar en värmefilt?

www.walmart.com

Värmefilten är väldigt användbar för att ersätta klassiska sängöverdrag eller helt enkelt för att värma dig medan du sitter bekvämt i soffan. Detta föremål används genom en elektrisk anslutning och inuti dem har de ett system som tillåter passage av energi och skapande av värme. De är väldigt ömtåliga och bör användas med försiktighet för att inte orsaka problem, men de är också väldigt användbara för att inte alltid behöva tända i kaminen eller sätta på elementen.

Värmefiltar har ingen hög förbrukning och inte heller för höga inköpskostnader. De når maximal effektivitet särskilt för att värma sängen, om de sätts på 15 till 20 minuter innan du går till sängs, så att de kan värma upp och förbereda sovhörnan.

Liksom alla sängkläder behöver även dessa, efter en viss tids användning, en uppfräschning. Men är det möjligt att göra detta när det finns en elektrisk anordning i dem? Svaret är ja, men med en viss uppmärksamhet.

Advertisement

Vilket är det bästa sättet att vätta den och hur ofta?

Vilket är det bästa sättet att vätta den och hur ofta?

RDNE Stock project/Pexels

Först och främst måste det sägas att värmefiltar bör tvättas efter behov. Ju oftare de används, desto oftare måste de tvättas och man måste se till att den inte har några smutsfläckar eftersom de då måste förbehandlas innan själva tvätten. Det finns ingen exakt frekvens för hur ofta de måste tvättas, det beror helt enkelt på hur ofta den används. Nu när vi har förstått detta kan vi gå vidare till tvätten.

För hand eller i tvättmaskin, det är alltid viktigt att läsa tvättråden från tillverkaren. Alla typer av filtar har instruktioner bifogade, just för att undvika olyckor eller att filten börjar fungera på ett felaktigt sätt.

Oavsett typ av tvätt, det första man alltid ska göra är att koppla ur den från det eluttaget och, om möjligt, avlägsna sladden från filten. Många av dessa produkter har en avtagbar sladd för att underlätta vid tvätt vilket innebär att filten kan tvättas i maskin och sedan torktumlas, om man inte har möjlighet att låta den lufttorka. 

Tillvägagångssätt

Tvättråd för värmefiltar:

  • Om du väljer maskintvätt, se till att avlägsna sladden, lägg filten i tvättrumman, utan att stoppa in andra produkter och välj ett program som inte är överdrivet långt. Även om filten är designad för kontakt med vatten, är det alltid bäst att inte utsätta den för fukt, utan välja kortare cykler. Dessa filtar blir oftast inte så värst smutsiga, och därför behöver de inte tvättas i flera timmar, bara en lagom stund för att fräscha upp den. Detsamma gäller för centrifugeringscykeln, centrifugera den aldrig för hårt, och inte heller ett för långt torkprogram vid tork i torktumlare. När det gäller att välja tvättmedel är det alltid bäst att välja ett milt, som inte påverkar tyget för mycket och inte är överdrivet aggressivt. Ett vanligt tvättmedel för ömtålig tvätt fungerar bra.
  • När det gäller handtvätt är allt du behöver göra, även i det här fallet, avlägsna sladden, lägg filten i en balja med mycket vatten och tvättmedel och låt den dra en stund. Därefter är det bara att gnugga de smutsiga delarna och sedan skölja den. Vrid inte ur vattnet utan låt den dropptorka i solen.

Detta är de bästa sätten att tvätta värmefiltar i fullständig säkerhet och trots närvaron av elektriska anordningar. Det viktiga är att aldrig glömma att först läsa instruktionerna och utan att veta vilket det bästa förfarandet är när du köper filten. När detta är gjort och torkningen avklarad är det bara att njuta av den efterlängtade värmen, eller förvara den på avstånd från fuktkällor.

Advertisement