Alla skötselråd för en Rhaphidophora Korthalsii: en sällsynt växt som är så perfekt att den verkar falsk

av Titti Carlberg

06 Januari 2024

Alla skötselråd för en Rhaphidophora Korthalsii: en sällsynt växt som är så perfekt att den verkar falsk
Advertisement

Det kan ofta vara lite svårt med växters exakta nomenklatur: den vi vill prata om är känd som Rhapidophora korthalsii, men kan också marknadsföras som R.celotocaulis. Det är en fantastisk klätterväxt, av tropiskt ursprung som kan odlas som krukväxt. 

Faktum är att den kommer från Sydostasien, i synnerhet från Thailand, den har den speciella egenskapen att producera par av blad på ett perfekt symmetriskt sätt på båda sidor om grenen, som växer lätt tillplattade längs stammen på ett stort träd, men också som ormbunke och palm.

Den är inte svår att sköta hemma som krukväxt och nedan förklarar vi hur.

Advertisement

Skötsel av Rhapidophora

Skötsel av Rhapidophora

RareHousePlants/Etsy

Med tanke på denna växts egenskap , den är en klättrare, när du har en hemma i en kruka är det första du ska tänka på att den behöver ett stöd att växa på: du kan förbereda en träpanel, en spaljé för klätterväxter (liknande de för filodendrons) eller mer enkelt kan du skapa ett eget växtstöd, en trästolpe eller en planka. Återigen om du är säker på var du ska låta den växa permanent, en vägg, kanske en extern veranda där det är möjligt att garantera de nödvändiga odlingsförhållandena.

Rhaphidophora behöver väldigt höga temperaturer och hög luftfuktighet, därför rekommenderas det alltid att odla den inomhus när den inte befinner sig i sin naturliga livsmiljö.

Advertisement

De idealiska förhållandena för att odla Rhaphidophora i hemmet

De idealiska förhållandena för att odla Rhaphidophora i hemmet

simegarden.com

  • Exponering: den behöver ljus, men indirekt. Så utsätt den inte för solens direkta strålar, åtminstone inte under dygnets varmaste timmar eller under årets varmaste årstid. Om den utsätts för direkt sol drar bladen ihop sig och faller till slut av på grund av brännskador. Om du märker dessa tecken måste du omedelbart flytta den, för annars riskerar den att dö. Om du däremot märker att bladen börjar gulna är det ett tecken på att den får för lite ljus. Det idealiska är ljusa hörn nära ett fönster mot sydost eller väst/sydväst, där det är lite diffust men inget direkt ljus. Om det blir för ljust vissa timmar och du inte kan flytta den är det bara att skydda den med gardiner.
  • Temperatur: den idealiska temperaturen är runt 23 grader, och i allmänhet rekommenderas det att den ska ligga på mellan 21 till 26 grader.
  • Jord: ska vara rik och bördig men också porös och väldränerande. Även om denna växt älskar fukt, hatar den vattenstagnation.
  • Bevattning: vi nämnde stagnation, denna växt måste vattnas ofta, men utan att överdriva. Mellan en bevattning och en annan måste de översta 3-4 cm jord vara helt torrt, vattna och se till att vattnet lätt rinner av. På detta sätt kommer du att förstå vilken rytm som är bäst för din krukväxt.

Den luftfuktighet som krävs för denna växt ska vara 60% eller högre. Om du har en luftfuktare kan du placera den bredvid växten när luften i ditt hem blir för torr. Ett annat sätt att öka luftfuktigheten runt växten är att lägga lera eller småsten i krukan den står i. Ett annat användbart råd är att ha flera växter samlade på en plats: på grund av transpiration kommer de att producera lite luftfuktighet som blir användbar för din Rhaphidophora.

Skulle du vilja ha en i ditt hem?

Advertisement