Vad kan du skapa av en enkel timmerstock? Här är 16 briljanta idéer för att inreda ditt hem på ett originellt sätt

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2023

Vad kan du skapa av en enkel timmerstock? Här är 16 briljanta idéer för att inreda ditt hem på ett originellt sätt
Advertisement

Naturen ger oss produkter som är exceptionella. Sedan urminnes tider har människan kunnat använda sig av alla naturliga produkter och lyckats överleva i århundraden tack vare dem. Fortfarande nu är det möjligt att använda det vi hittar i naturen, och om du undrar hur, är det dags att ta reda på det nu.

Har du någonsin, till exempel, tänkt på hur många saker som kan skapas från den enkla stammen av ett fallet träd? Det finns många svar och i den här artikeln vill vi visa dig några av dessa idéer – för att återvinna trä på ett klassiskt eller modernt sätt.

Advertisement

1. Vad sägs om en fåtölj

Ibland kan vi helt enkelt inte bestämma oss för vad vi ska välja för inredningen i vårt hem eller vår trädgård. Vi behöver till exempel en fåtölj, men vi kan inte hitta en som verkligen passar. Varför inte återvinna lite trä och göra en fåtölj av det? Perfekt för interiör och exteriör, det är ett element som matchar både en klassisk och en mer modern stil.

Advertisement

2. En gnutta originalitet som alla kommer att avundas dig

Du vill lägga till en originell detalj i ditt badrum, men vilken? En eller flera obehandlade träskivor kan vara rätt för dig. Du kan välja att ge en geometrisk form till toppen, eller välja att låta de naturliga kurvorna i träet vara kvar. Det blir inget annat än underbart.

3. Hur tråkiga är inte de gamla vanliga krukorna...

Det är sant, då och då behövs något nytt även inom inredning. Om du är en växtälskare och vill ha något speciellt i din trädgård, varför inte använda en gammal stam, gör några hål och placera de vackra små plantorna inuti. Kontrasten mellan träets mörkbruna och blommornas ljusa färger kommer att skapa en unik effekt.

4. Vi förvandlar en stock till en ljushållare

Det är möjligt, du behöver bara lite fantasi. Trä är ett mycket mångsidigt element och alla typer av föremål kan tillverkas av det. Här kan vi alltså, om vi vill ha ljushållare som skiljer sig lite från de vanliga, överväga att såga en stam i små delar, jämna till och skapa hål som ljusen kan stickas in i. Om du ​​vill kan du också skapa riktiga kompositioner genom att placera en liten behållare för en växt bredvid utrymmet för ljusen. Effekten blir mycket elegant.

Omvänt kan vi bygga en enkel ljushållare, utan någon "grön" detalj, som är användbar, funktionell och väldigt chic.

Advertisement

5. En stubbe för att hålla koll på tiden

Exakt! Om du skär en cirkulär skiva från en stock och sätter siffror på den, eller täljer dem direkt på den, kommer du att få en riktigt originell klocka. Att observera tidens gång blir kanske lite trevligare tack vare detta objekt.

6. Som att spegla sig i naturen...

Av obehandlat trä är det också möjligt att skapa mycket originella speglar. Vi skulle kunna välja en lösning som denna, där träet förvandlas till spegelns ram, och göra den till den storlek vi föredrar beroende på i vilken miljö den kommer att placeras. Annars finns det andra lösningar.

Advertisement

Att såga ut flera träskivor, sätta ihop dem i en underbar komposition och sätta in speglar i några av dem kommer att ge dig ett rent designobjekt som kommer att tilltala alla som kommer in i ditt hem. De kommer att göra likadana, var säker!

7. Soffbord för varje smak

Soffbord kan verkligen inte saknas i den här samlingen av föremål som kan komma skapas från en enkel stam. I det här fallet kan fantasin verkligen få flöda. Från ett ljust soffbord till ett mörkt, obehandlat eller behandlat, matt eller glänsande: det är ett objekt som verkligen kan skapas precis som du vill.

Det går att ta en träskiva och placera den på tre smidesfötter, till exempel, för en effekt av shabby.

Advertisement

Eller så kan vi såga till flera cylindrar från en enda ljus och gärna tunn stam som placeras bredvid varandra i vardagsrummet, kanske framför soffan och ge en väldigt chic effekt till miljön.

Och om de två första lösningarna inte var något för dig, välj en lång stam som sågas på mitten på längden, på vilken du kan placera en glasplatta för att skapa stödytan. Denna idé kan användas både för ett lågt bord och för ett riktigt matbord att äta lunch eller middag på. Allt du behöver göra är att skapa några ben för att höja den och få den till stolshöjd.

Advertisement

Annars går det att skapa ett sidobord genom att bara arbeta med en enda stubbe. Genom att karva ut dess inre kan man forma den på ett sådant sätt att den utnyttjas fullt ut, utan att man behöver lägga till ben. Titta bara på det här exemplet!

Tänk om vi skapade en nisch för att placera böckerna vi läser i bordet? Vi kan "karva ut" den centrala delen av stammen och skapa en vrå för att förvara saker.

Advertisement

En annan lösning är att placera flera stockskivor i ett förskjutet läge med den ena ovanpå den andra, detta kommer att skapa ett riktigt smakfullt och originellt "rörligt" soffbord. Både i det här fallet och i de andra som vi sett hittills skulle man kunna tänka sig att lämna träet i sitt obehandlade tillstånd, eller slipa det och, varför inte, måla det.

8. "Jag vill byta sängbord i sovrummet"

Finns det någon bättre idé än den som innebär användning av trä? Inte bara återvinner vi istället för att köpa, vi kommer dessutom att få unika möbler. Det finns riktigt många alternativ i det här fallet också. Denna första behåller formen på stammen intakt, komplett med en gren som sticker ut från sidan. Målad eller inte kommer detta sängbord bli riktigt bekvämt.

Advertisement

För detta alternativ kan vi tvärtom säga två stycken stubbar, kanske en mindre och en större, placera dem bredvid varandra och få en dubbel stödyta.

Har du sett hur många sätt det finns för att återvinna trä kreativt? Det här är bara 16 idéer, men det finns många andra för att dekorera vårt hem med detta vackra och naturliga element.

Vilket av dessa föremål skulle du verkligen vilja ha?

Advertisement