Gratis gödsel för dina växter? Prova med mjölk

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2023

Gratis gödsel för dina växter? Prova med mjölk
Advertisement

Alla som älskar att ta hand om växterna i sin trädgård eller på sin balkong letar verkligen alltid efter effektiva metoder för att få dem att se så fina ut som möjligt, för att sedan njuta av all deras skönhet. Ofta har man minst två eller tre olika typer av växtprodukter hemma, inklusive konstgödsel och olika mediciner, men ibland är det också möjligt att experter tar till mer ovanliga gör-det-själv-metoder. En av dessa är mjölk, just den vi dricker till frukost, men som kan fungera som gödningsmedel om den används på rätt sätt.

Har du någonsin hört talas om detta ekologiska botemedel? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Mjölk som gödningsmedel för växter: ja, men vilken?

Mjölk som gödningsmedel för växter: ja, men vilken?

Creativo

När vi talar om mjölk som gödningsmedel för växter menar vi i allmänhet komjölk. Specifikt verkar det som att den bästa är den med låg fetthalt. Den oavsiktliga upptäckten som gjordes av en bonde är intressant, när han producerade smör och ost (till vilken mjölkfetter behövs, och resten av mjölken blir avfall), och han hällde ut produktionsavfallet (mellanmjölk, faktiskt) på marken där hans kor betade.

Med tiden, efter att ha upprepat detta gång på gång, insåg bonden från Nebraska, David Wetzel, att korna "tävlade" om att beta gräset precis där mjölken hade spillts. Där var faktiskt bladen rikligare, grönare och friskare. Helt klart godare för djuren! Detta väckte sedan nyfikenheten hos en forskare från University of Nebraska, hans granne, som bekräftade effektiviteten av mjölk som gödningsmedel i en del av hans forskning.

Advertisement

Vilken effekt har mjölk på växter?

Vilken effekt har mjölk på växter?

Creativo

Denna forskning har visat att där marken "vattnas" med mjölk – alltid utspädd, och lättmjölk – ökar gräsproduktionen med upp till 26%. Dessutom blir jorden i sig mjukare, därför också mer porös och kapabel att absorbera vatten och inkorporera luft, vilket främjar hälsan hos rötterna och hela växten.

Enligt forskare är det de naturliga enzymer och bakterier som finns i mjölk som stimulerar mikrobiell aktivitet i jorden. Dessutom innehåller mjölk en rad element (proteiner, sockerarter med mera) som främjar växttillväxt.

Man tror fortfarande att mjölk kan:

  • Det förhindrar att växtknoppar ruttnar före blomningen, tack vare kalciumet som finns i mjölk;
  • Det fungerar som ett svampdödande ämne, speciellt mot mjöldagg.

Hur man använder mjölk på växter

Det viktiga när man använder mjölk på växter är att späda ut den med tillräckligt med vatten. Vanligtvis måste mjölk finnas i en lösning på 15%: alltså kommer 150 ml mjölk att användas för varje liter vatten. Blanda proportionellt i en flaska eller också i en vattenkanna och häll sedan blandningen direkt vid plantans fot.

Kom ihåg att det bara ska ges ibland, och inte dagligen: genom att överdriva kan vi istället orsaka mögelbildning och andra processer som i slutändan skadar växterna.

Skulle du vilja testa att använda mjölk som gödsel i trädgården?

Advertisement